PATRIMONI

La policia ha impedit un possible espoli de patrimoni arqueològic a la zona de la font del Sofre a Llívia

Aquesta setmana, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil han intervingut a la zona de la font del Sofre, gràcies a una trucada telefònica al 112.
Espoliadors patrimoni Llívia
photo_camera Plànol de Llívia amb la zona arqueológica assenyalada / llivia.org

Els Mossos d'Esquadra i agents del SEPRONA de la Guàrdia Civil han impedit, aquesta setmana, l'acció il·legal i delictiva d'una parella jove que, detector de metalls en mà, estaven suposadament buscant materials i objectes a la zona de la font del Sofre, en una àrea a tocar de l'espai protegit de Zona Declarada Arqueològica. L'acció dels cossos de seguretat ha estat possible gràcies a la denúncia ciutadana, quan un veí de la Cerdanya ha vist l'acció sospitosa dels dos joves i ha trucat immediatament al 112.

Llívia i la Cerdanya, espais amb un important patrimoni arqueològic, són sovint víctimes d'espoli per part de persones o grups organitzats que malmeten i extrauen peces i objectes de les àrees arqueològiques de la comarca.

El responsable de la comissaria dels Mossos d'Esquadra a la Cerdanya, Xavi Millán, ha explicat que el cos té establert uns protocols d'actuació concrets en aquests casos i recorda que si l'acció delictiva es produeix dins d'una àrea especialment protegida, els espoliadors podrien arribar a cometre un presumpte delicte d'apropiació indeguda o, segons el cas concret, un presumpte delicte contra el patrimoni històric. La normativa reguladora administrativa és la llei 9/1993 de Protecció del Patrimoni Cultural Català i també recorda l'article 615 del Codi Civil, sobre l'obligació de lliurar a les autoritats municipals les troballes en el seu municipi.

En cas d'incompliment d'aquesta normativa s'aixeca una acta de denúncia administrativa o s'instrueixen diligències penals, segons el cas concret i la gravetat de la infracció. Valorant l'actuació, la gravetat de les accions i el dany produït al patrimoni especialment protegit els infractors podrien arribar a ser detinguts per casos extrems molt greus.

"No és el cas d'aquest dimecres, ja que els joves eren en un espai no especialment protegit en l'àmbit penal i es va actuar, finalment, en l'àmbit administratiu de protecció. Amb tot, s'identifiquen aquestes persones i normalment se'ls requisa el material que puguin arribar a portar", ha explicat Millán.

Des de l'Ajuntament de Llívia s'ha lamentat els fets. Des del consistori es recorda que "en casos que es vegi una persona o unes persones en situacions sospitoses o utilitzant eines, com ara detectors de metall, cal trucar al 112". L'Ajuntament també demana que "en cas de troballa fortuïta d'un bé cultural, s'ha de notificar a l'administració".

L'ús del detector de metalls tan sols pot ser autoritzat pel departament de Cultura en el marc d'una campanya arqueològica, i amb el permís del propietari del terreny.