CONFERÈNCIES

Enric Quílez i Castro parla de “Les plantes medicinals de Cerdanya” a la Sala “1 d’Octubre” de Ger

El president del Grup de Recerca de Cerdanya va exposar les 38 plantes medicinals més emprades tradicionalment que podem trobar a Cerdanya, amb les seves propietats i principis actius, així com els llocs on es poden trobar.
Enric-Quilez (1)
photo_camera Enric Quílez va impartir la conferència: “Les plantes medicinals de Cerdanya” / Francesc Esteban

Aquest dissabte, a la Sala “1 d’Octubre” de l’Ajuntament de Ger, va tenir lloc la conferència: “Les plantes medicinals de Cerdanya”, a càrrec del president del Grup de Recerca de Cerdanya, Enric Quílez i Castro.

La conferència va començar amb una sèrie d’advertiments bàsics a tenir en compte per aquells que fan servir les plantes medicinals amb finalitats curatives. Després, el conferenciant, va exposar les 38 plantes medicinals més emprades tradicionalment que podem trobar a Cerdanya, amb les seves propietats i principis actius, així com els llocs on es poden trobar.

Enric-Quilez (1)
Enric Quílez va impartir la conferència: “Les plantes medicinals de Cerdanya” / Francesc Esteban

Cal tenir en compte que el saber popular és una font molt important de coneixement, però que com tot saber, no és exacte i cal prendre-s’ho sempre amb una certa cautela. Tanmateix, les plantes no contenen només principis actius guaridors, sinó que també contenen altres substàncies que poden arribar a ser perilloses si no es coneixen i es tracten adequadament.

A Cerdanya, algunes plantes són especialment utilitzades, com pot ser el timó o farigola, com a antisèptic i antiinflamatori, o l’orenga, com a condiment alimentari, o el saüc, amb multitud d’aplicacions culinàries (fins i tot se’n fa xampany) i terapèutiques (especialment per a malalties respiratòries). Altres són menys conegudes, com la tanarida i algunes altres es fan servir com a guaridores per al bestiar.