Pagesos i ramaders de Cerdanya tanquen un mes d’agost ple de visites

L’èxit de la iniciativa pilot de visites a explotacions agrícoles i ramaderes de Cerdanya supera totes les expectatives

llivia
photo_camera Una imatge de La Vinya de Llívia

Durant aquest mes d’agost, 8 explotacions agrícoles i ramaderes cerdanes han obert les seves portes a 1250 visitants que han pogut conèixer de primera ma el dia a dia de les feines del camp i degustar els productes que elaboren: iogurts, mel, ous, carn de vedella, compota de poma, verdures...

Degustació_La_Vinya_de_Llivia

El perfil dels visitants han estat famílies amb nens amb ganes de saber com s’elaboren els productes que mengem, quines gestions es fan amb els animals de les granges i els ramats, i quina relació hi ha entre l’activitat agrícola i ramadera amb el paisatge i l’entorn que caracteritzen la Cerdanya.

Els titulars de les explotacions han convertit casa seva en una activitat de turisme d’experiències, on han pogut donar menjar als animals, veure com es munyen les vaques, gaudir d’un tast de vins amb maridatge amb formatges cerdans, descobrir com les plantes es cuiden les unes de les altres, mirar al cor d’una arna d’abelles, veure la transformació d’una explotació ramadera tradicional cap a una empresa agroalimentària puntera i com fa els primers passos una formatgeria de nova creació.

Mas_Cal_ginto_de_Mosoll

Horta_Permacultura_El_Verger_Cerda_Prullans

Entre l’oferta de visites hem trobat explotacions que representen àmpliament la varietat de productes de la nostra comarca: producció d’ous ecològics i carn de vedella ecològica a Cal Grauet de Saga, carn de vedella ecològica a Cal Calsot de Montellà, producció de poma d’alta muntanya, xais, vedella i horta al Mas Cal Gintó de Mosoll. A Puigcerdà s’han fet visites a Ca l’Alzina, una explotació de vaques de llet que produeix iogurt, flam i mató artesanal exquisit. A Éller s’ha pogut visitar La Formatgeria d’Éller - 30 Cabres, una explotació als seus inicis amb l’objectiu d’elaborar formatge amb llet del propi ramat de cabres. També han obert les seves portes El Verger Cerdà, un hort de permacultura que forma part del Cerdanya EcoResort de Prullans. A Cal Perna de Bor s’ha pogut veure com es produeix la mel d’alta muntanya. I finalment La Vinya de Llívia un projecte engegat per una parella d’enòlegs amb la il·lusió de recuperar el cultiu de la vinya d’alçada a Cerdanya.

Aquesta iniciativa de gran èxit ha estat fruit de l’esforç i col·laboració estreta entre les diferents explotacions, totes les oficines de turisme de la comarca i el Consell Comarcal de la Cerdanya.