AGRICULTURA

Neix l’Associació de varietats locals de la Cerdanya

El Col·lectiu Eixarcolant promou la creació d'un banc de llavors
Associació varietats locals de Cerdanya
photo_camera Neix l’Associació de varietats locals de la Cerdanya / eixarcolant.cat

En el marc del projecte de recuperació i divulgació de varietats agrícoles tradicionals de la Cerdanya i la cara nord del Parc Natural del Cadí-Moixeró, s’ha creat l’Associació de varietats locals de la Cerdanya. Agrupa persones del territori amb voluntat de participar de les tasques de conservació i difusió d’aquestes varietats i tot el coneixement relacionat.

Associació varietats locals de Cerdanya 2
Neix l’Associació de varietats locals de la Cerdanya / eixarcolant.cat

Al llarg del 2021, des del Col·lectiu Eixarcolant, amb el suport del Parc Natural del Cadí-Moixeró i el Consell Comarcal de la Cerdanya, es va dur a terme la primera fase de prospecció etnobotànica per tal de recuperar les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals del territori, juntament amb el coneixement associat a aquestes. Es van realitzar més de 30 entrevistes i, gràcies a aquest procés, s’han obtingut més de 150 entrades de llavors de varietats tradicionals.

Actualment, s’està treballant en la creació d'un banc de llavors al territori per a què les diferents varietats puguin ser conservades allà on pertanyen. Paral·lelament, des de l’inici del projecte, s’ha treballat amb aquelles persones del territori que estan interessades en la temàtica i amb ganes de col·laborar en el projecte. A finals de 2021, aquest grup de persones va decidir formar una associació per tal de poder sumar esforços per preservar i divulgar aquestes varietats. Serà l’associació, acompanyada d’experts, la que gestionarà aquest banc de llavors.

Associació varietats locals de Cerdanya 3
Neix l’Associació de varietats locals de la Cerdanya / eixarcolant.cat

Des de l’Associació de varietats locals de la Cerdanya i el Col·lectiu Eixarcolant, es vol fer una crida a totes aquelles persones de la Cerdanya i el Baridà que tinguin un hort i vulguin participar en la tasca de multiplicació d’aquestes varietats. Si hi esteu interessats, només cal que escriviu un correu a [email protected]. Ben aviat ens posarem en contacte amb vosaltres per tal que pugueu formar part de l’associació i ajudar a cultivar aquestes varietats tradicionals, per evitar que es perdin i així poder retornar-les al conjunt de la població.