Precisament fa un mes que la família Esteva ha formalitzat la donació d'aquestes dues caixes policromades d'estil renaixentista, que s'afegeixen a les 24 que formen part del patrimoni de la localitat cerdana des de l'any 1965.
Les dues caixes són originàries d'entre els segles XVI i XVIII i servien per guardar les plantes medicinals a partir de les quals s'elaboraven diferents remeis. A la part més visible estan ornamentades amb figures femenines, encara pendents d'identificar, i a sota de les tapes es conserva un escrit a mà que indicava què contenien. Després d'haver-les mostrat al públic durant unes setmanes, dins l'espai de l'exposició permanent que el Museu Municipal de Llívia dedica a l'antiga Farmàcia d'Esteva, les peces han passat a la reserva de l'equipament, a l'espera de ser restaurades.
De moment no s'ha fixat un termini per poder dur a terme els treballs, que bàsicament consistiran en l'aplicació de tractaments de desinsectació i de restauració per aconseguir que el seu estat de conservació sigui el més similar possible al de les altres 24 caixes que, des de l'any 1965, formen part del patrimoni llivienc i que es poden veure al museu. El seu director, Gerard Cunill, ha explicat que l'objectiu és que, un cop acabat aquest procés, les peces es puguin tornar a exposar, almenys de forma temporal. En aquest sentit, la voluntat és organitzar una mostra que també inclogui les dos teles dels segles XIX i XX, també pendents de restauració i en una de les quals hi figura el nom de l'històric establiment.
La farmàcia de Llívia, documentada des de l'any 1954, es considera la més antiga d'Europa. A principis del segle XVII, la família Esteva s'en va fer càrrec de l'establiment, saga que durant set generacions la va mantenir oberta, fins que va tancar les seves portes al 1926. Un dels nets del darrer farmacèutic, Bruno Esteva, ha explicat que fa un mes van formalitzar la donació de les dues caixes policromades perquè considera que és la "solució més adequada per mantenir-les" a més de, ha dit, ser una manera de contribuir a l'impuls del museu, que ja acull el mobiliari i diversos utensilis de l'època, a més de llibres i receptaris, entre d'altres.
Un dels records que té de les històries que li va explicar el seu pare, que va morir ara fa dos anys, sobre l'antiga farmàcia té a veure amb un curiós sistema per tractar el refredat. Concretament, Esteva diu que recomanava "agafar caragols vius, xafar-los afegint-hi mel i consumir-los crus", recepta que, irònicament, servia per acabar afirmant que "només la idea d'haver de menjar això ja et cura".
Els elements de l'antiga farmàcia van ser adquirits al 1965 per la Diputació de Girona, amb el compromís que tot plegat no sortís de Llívia. Des de l'any 2012, es poden tornar a veure al museu de la localitat, que també acull una important col·lecció de material arqueològic que repassa la història de la població.