Presentació de La vall del riu Duran a Meranges

A finals d’agost, la Diputació de Girona va presentar a Meranges el volum número 215 de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona dedicat a la vall del riu Duran, també coneguda com Valltova o vall de Meranges.
P8245890-
photo_camera Presentació de La vall del riu Duran a Meranges

La presentació va tenir lloc a la sala d’actes de l’ajuntament de Meranges que es va omplir amb més d’una cinquantena de persones malgrat la pluja i pedra que va caure poc abans d’iniciar-se l’acte.

A la Núria Boltà i Vilaró, autora del llibre, la van acompanyar en la presentació l’ex alcalde de Meranges, Sr Esteve Avellanet, el Sr Eduard Isern, l’actual alcalde, la directora de la col·lecció, Sra Rosa Maria Gil i el Vicepresident segon de la Diputació de Girona, Sr Albert Piñeira, que va cloure l’acte amb el seu parlament.

Meranges, amb una població estable d’uns 60 habitants i situat a 1.539 m d’altitud, és el  cap d’un municipi que també inclou l’agregat de Girul i, entès així, és el que es troba a més altitud de Catalunya.

La vall del riu Duran és una unitat geogràfica vertebrada pel riu del mateix nom que la travessa de nord a sud. Està formada pels pobles d’Éller, Cortàs, Olopte, Meranges i Girul però es dona la circumstància que les dues primeres poblacions pertanyen al municipi de Bellver de Cerdanya, per tant, a la demarcació de Lleida, en canvi Olopte, Meranges i Girul pertanyen a la demarcació de Girona, un exemple més de les complexes divisions administratives que ha sofert la Cerdanya des de fa segles.

P8244599-

Aquesta monografia sobre la vall de riu Duran va ser un encàrrec que la Diputació de Girona va fer a l’autora quatre anys enrere. El llibre va sortir a la llum a finals de desembre del 2021 però fins ara no se n’havia fet la presentació. En un moment de la seva intervenció, l’autora, Núria Boltà, va expressar el seu agraïment a totes les persones que la van rebre a casa seva o la van acompanyar per a poder portar a terme el treball de camp en aquell moment,  atès que la pandèmia va incidir de ple en el període de realització del llibre. 

Els Quaderns de la Revista de Girona és una col·lecció divulgativa iniciada l’any 1985 que té com objectiu la difusió del coneixement multidisciplinari sobre les terres gironines. Està formada per dues sèries: les guies, que es dediquen a temes d’àmbit general, i les monografies locals, que són estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats. L’estil que s’utilitza és planer i no especialitzat per tal d’arribar a tots els lectors la qual cosa no pressuposa, en cap cas, la renúncia al rigor i a la qualitat que des del seu inici ha caracteritzat  les publicacions d’aquesta prestigiosa col·lecció.