TECNOLOGIA

Markus Urban presenta al Museu Cerdà de Puigcerdà el seu assistent virtual en català per a la gent gran

Markus Urban ha estudiat 2n de Batxillerat a la Seu d’Urgell i aviat cursarà la carrera d’Intel·ligència Artificial, a la UPC, a Barcelona.
Markus-Urban GRC
photo_camera Markus Urban presenta al Museu Cerdà de Puigcerdà / Francesc Esteban

El passat dimecres, 23 d'agost, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la vuitena conferència del cicle “A l’estiu, recerca’t”, que cada any organitza el Grup de Recerca de Cerdanya. La conferència portava per títol: “Creació d'un assistent virtual en català per a la gent gran mitjançant sistemes d'intel·ligència artificial”, a càrrec del Markus Urban. Markus Urban ha estudiat 2n de Batxillerat a la Seu d’Urgell i aviat cursarà la carrera d’Intel·ligència Artificial, a la UPC, a Barcelona.

Markus-Urban GRC
Markus Urban presenta al Museu Cerdà de Puigcerdà / Francesc Esteban

La conferència va versar sobre el seu treball de recerca, consistent en la creació d’un programa informàtic que recrea les funcions d’un assistent per a gent gran, governat per veu, a l’estil de Siri, però molt més senzill de fer servir i totalment en català. Després d’una introducció sobre la intel·ligència artificial, el Markus va explicar els criteris de disseny del programa (simple, però modern i en català), així com les parts del programa i les interaccions entre aquestes parts, com el núvol, aplicacions externes, bases de dades, etc.

El nucli del programa ha estat desenvolupat en llenguatge Python, que és l’habitual per crear aplicacions d’intel·ligència artificial. En un futur, el Markus voldria comercialitzar el programa, tot implementant-lo físicament en una Raspberry Pi, un petit ordinador i dotar-lo de més funcionalitats. El treball ha rebut una gran quantitat de premis en l’àmbit català.

Aquesta conferència va ser la vuitena d’un seguit de deu, que enguany tenen lloc al Museu Cerdà de Puigcerdà.