TECNOLOGIA

Markus Urban Casanovas rep a Puigcerdà el VI Premi Tecnològic del Pirineu ‘BDP Software’

El premi, dotat amb 600 euros, vol incentivar la tecnologia a tot el territori pirinenc.
Markus Urban premi Puigcerdà
photo_camera Markus Urban recull del premi de mans de l'alcalde de Puigcerdà, Jordi Gassió / BDP Software

El proppassat dissabte es va lliurar a Puigcerdà el VI Premi Tecnològic del Pirineu ‘BDP Software’. El guardó va recaure en Markus Urban Casanovas per la la creació d’un assistent virtual en català per a la gent gran, anomenat CATI.

L'acte de lliurament del premi, dotat econòmicament amb 600 euros, juntament amb un trofeu commemoratiu, va comptar amb la presència d'autoritats i membres de BDP Software. L'objectiu del Premi Tecnològic del Pirineu ‘BDP Software’ és incentivar la tecnologia al territori de tot el Pirineu i està basat en els treballs de recerca de 2n de Batxillerat,

Markus Urban premi Puigcerdà
Markus Urban recull del premi de mans de l'alcalde de Puigcerdà, Jordi Gassió / BDP Software 

Assistent virtual per a la gent gran mitjançant sistemes d’intel·ligència artificial

El treball exposa la creació d’un assistent virtual en català per a la gent gran, anomenat CATI proporciona diverses funcionalitats: saber quin temps fa o farà; l’hora que és; consultes de tota classe a la Viquipèdia (Ex.: quina edat té el Gerard Piqué?); possibilitat de fer videotrucades; escoltar música o una emissora de ràdio; fer una trucada d’emergència; consultar receptes de cuina; etcètera.

El sistema està governat per reconeixement de veu i també genera respostes amb síntesi de veu. S’han aplicat diversos sistemes d’intel·ligència artificial (els models de reconeixement de veu, els models de processament del llenguatge natural i els sistemes de síntesi de la parla) per explorar en detall el procés de creació d’aquests sistemes i, a més, fomentar la creació de programes d’intel·ligència artificial en català, tot oferint un assistent de veu adaptat a les necessitats de la gent gran.

La interfície s’ha dissenyat simple però moderna, amb diferents llenguatges de programació Web. El programa d’intel·ligència artificial està programat en Python. Part del sistema està allotjat al núvol i aprèn de l’experiència.

El Jurat en destaca l’ús original que ha fet servir l’autor de diferents tecnologies per a elaborar el projecte i l’extensa tasca de programació.