TURISME

L'ocupació hotelera de l'agost a la Cerdanya arriba quasi al 90%, xifra similar a la del 2022

El sector constata una disminució en la despesa vinculada als serveis en general.
P1540393
photo_camera Una de les activitats de Cerdanya Senderisme de Salut, sortida a Estana-Miradors Pla de l'Àliga-Bèixec-Estana.

L'Associació d'Hotels i Allotjaments Turístics de la Cerdanya ha fet un primer balanç de l'ocupació d'aquest últim agost a la comarca. Els hotels i establiments del sector han registrat una ocupació pròxima al 90%, una xifra molt similar a la de l'any anterior —i del 70% el mes de juliol, també molt semblant a la de l'any 2022—. La presidenta de l'entitat, Núria Vidal, ha manifestat que el sector ha mantingut un nivell satisfactori d'ocupació "però s'ha constatat, alhora, una disminució notable de la despesa efectuada pels clients amb la resta dels serveis en general". "Els clients han reduït el consum en serveis, ja sigui estalviant amb un sopar, amb una excursió determinada o amb el lloguer d'unes bicicletes elèctriques, per exemple", ha dit Vidal. "Crec que la situació d'inflació actual comença a passar factura", ha afirmat.

cerdanya
Imatge del Cerdanya Film Festival. La cultura juga un paper important en les propostes estiuenques que es poden trobar a la comarca.

Preocupats amb l'avenç del calendari escolar

Vidal ha manifestat que hi ha malestar en el sector amb l'avenç del curs escolar, pel perjudici que suposa en l'ocupació hotelera. La presidenta de l'entitat hostalera ha expressat que "tothom, tothom que es dediqui a aquest sector, valorarà com a molt negatiu el nou projecte d'ensenyament que ha avançat l'entrada dels alumnes a les escoles. Ha estat un dany econòmic important", ha defensat Vidal.

En aquest sentit, el representant del Grup d'Activitats Turístiques de la Cerdanya, Xavi Fanlo, coincideix plenament amb Vidal. "D'entrada, no entenc massa la modificació del calendari, ja que ni tan sols el departament ha sabut justificar el sentit del canvi. Però, deixant de banda això, ja l'any passat vam calcular que havíem disminuït un 70% la facturació amb relació a l'any 2021. Aquesta és la realitat", afirma Fanlo.

plat
La gastronomia és un punt fort de la comarca / La Borda del Ceretà

Per a Fanlo, la temporada, tot i que no ha estat dolenta, ha registrat xifres inferiors a la del 2022. "Hem registrat un descens del 12%, aquest agost, pel que fa a les contractacions de servei. I al juliol, la disminució va ser del 9%", ha indicat el portaveu d'aquesta entitat que atribueix "a estades més curtes del turisme de segona residència, molt important a la Cerdanya per a restaurants, botigues i activitats".

Les dues associacions, així com la resta dels gremis vinculats al sector de l'hostaleria, i que es troben integrats a l'associació Empresariat Cerdanya, associació creada el 2021, tenen reunió el pròxim 18 de setembre on es farà un balanç més complet d'aquest estiu que hem deixat enrere.

P1550623 (2)
Sortida i dinar de germanor de Cerdanya Senderisme de Salut als estanys de la Pera.