CRISI CORONAVIRUS

Llívia vol que tota la Cerdanya sigui una unitat i rebi el mateix tracte que a l'Alt Urgell i Andorra

L'alcalde, Elies Nova,  afirma que el 90% del negoci de les empreses de la vila es fa amb clients de la banda administrativa francesa
Pla obert d'un dels carrers de Llívia (Cerdanya) on es veu l'entrada de diversos comerços del municipi. Imatge del 22 de desembre de 2020 (Horitzontal).
photo_camera Un dels carrers de la vila de Llívia /Albert Lijarcio.

L'Ajuntament de Llívia (Cerdanya) ha demanat que tota la comarca sigui considerada com una única unitat en termes de mobilitat, aplicant la mateixa mesura que el Govern ha autoritzat en el cas de l'Alt Urgell i Andorra. Així ho ha expressat el seu alcalde, Elies Nova, en una carta enviada al vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, en la qual ha lamentat que no s'hagin tingut en compte les "particularitats" d'aquesta zona fronterera. A més, el batlle ha dit que la realitat del municipi es veu agreujada pel fet de ser un enclavament envoltat de territori administrat per França i ha assegurat que un 90% dels clients que reben els comerços i empreses situades en aquesta localitat són de l'Alta Cerdanya.

Pla mitjà de l'alcalde de Llívia, Elies Nova, amb diversos habitatges del municipi i l'entorn al fons. Imatge del 22 de desembre de 2020 (Horitzontal).(Foto: L'alcalde de Llívia, Elies Nova, amb diversos habitatges del municipi i l'entorn al fons /Albert Lijarcio)

Nova també ha destacat els "vincles familiars" existents entre els veïns que resideixen en una i altra banda de la frontera i ha detallat que tot aquest territori, a més del Capcir, actua com una única àrea sanitària, tenint en compte que el seu equipament de referència és l'Hospital de Cerdanya, l'únic d'Europa que és de caire transfronterer. En aquest sentit, també ha dit que la carretera que uneix Llívia a Puigcerdà és a la vegada un dels eixos principals de circulació per als veïns de l'Alta Cerdanya que van a aquest centre sanitari.
Pla general de l'entrada a Llívia (Cerdanya) des de Puigcerdà on hi ha un cartell que dona la benvinguda a l'enclavament. Imatge del 22 de desembre de 2020 (Horitzontal).(Foto: Entrada a Llívia des de Puigcerdà /Albert Lijarcio)

L'alcalde de Llívia creu que el Govern no ha tingut "voluntat" per voler negociar un acord similar al què s'ha arribat en el cas de la comarca de l'Alt Urgell i Andorra. També ha explicat que des de l'executiu català li han respost que estudiaran la petició, però que veuen difícil que aquesta es pugui aplicar. Sobre aquesta qüestió, Nova ha afirmat que tot i que les negociacions amb França puguin ser complicades, el fet que la frontera entre aquest país i el Principat estigui oberta exemplifica que és possible "assimilar" les dues bandes administratives de la Cerdanya.