L'estiueig a la Cerdanya de principis de segle XX en imatges en tres dimensions

La família Buxareu a lliurat a l'Arxiu Comarcal de Cerdanya fotografies i documentació

foto_3198629
photo_camera Una imatge del fons en que es pot veure la plaça Cabrinety.

L'arxiu Comarcal de Cerdanya ha ingressat el fons fotogràfic de la família Buxareu, una família benestant de Barcelona que estiuejava a Puigcerdà a principis de segle XX. Entre el fons cedit a l'entitat, destaquen gairebé 300 plaques de vidre estereoscòpiques de 10,5 x 4 cm. La fotografia estereoscòpica emula la sensació de profunditat de la visió estereoscòpica natural a partir de capturar dues imatges d'un mateix objecte amb una separació igual a la distància entre els dos ulls. D'aquesta manera, i utilitzant un visor adequat, permet recrear la sensació de tres dimensions que no tenen les fotografies convencionals. Aquests positius sobre vidre contenen imatges quotidianes de la família durant els mesos d'estiueig. La directora de l'Arxiu, Erola Simon, ha assenyalat que "és important, ja que és l'únic fons provinent d'una família estiuejant antiga que tenim a l'Arxiu".

A la dreta de la imatge una treballadora de l'arxiu manipulant una des les plaques. Imatge del 11 d'abril de 2017. (horitzontal)

Escenes al voltant del llac, excursions els estiuejants als indrets més singulars de la comarca com les Bulloses, el calvari de Font Romeu o l'ermitatge són algunes de les escenes paisatgístiques que es poden veure en el Fons Buxareu. A més, apunta Simon, "moltes escenes familiars, escenes al jardí de la seva casa d'estiueig i dels fills en bicicleta".

Entre el material que també ha ingressat l'Arxiu es troben els documents de compra-venda de la casa Quinta Eulàlia on actualment hi ha la seu del Consell Comarcal de Cerdanya i que va ser propietat de la família Buxareu entre els anys 1879 i 1949. Simon destaca que "Quinta Eulàlia va ser la primera casa d'estiueig de la comarca, aquestes són les traces documentals d'un fenomen que ha tingut tanta transcendència per la comarca".

foto_3198628

La directora de l'arxiu ha explicat que les plaques es van rebre en unes caixes, de les quals es van treure, es van netejar, es van digitalitzar i instal·lar en un material especial de conservació. Posteriorment, s'han descrit una per una i ja es poden consultar a través del cercador d'arxiu en línia.