CERDANYA

L'escola Jordi Pere Cerdà torna a necessitar ajuda econòmica

L'escola catalana i multilingüe situada a Sallagosa, a l'Alta Cerdanya, torna a patir enguany pel retard de les subvencions, tant les que rep de la Catalunya sud com nord. L'associació que la gestiona ha fet una crida a la ciutadania a ajudar-los, ja que s'han quedat sense liquiditat i no saben si podran mantenir el projecte.
Un grup d'alumnes fent classe (Foto: Escola Jordi Pere Cerdà)
photo_camera Un grup d'alumnes fent classe (Foto: Escola Jordi Pere Cerdà)

Crit de socors de l'escola Jordi Pere Cerdà. El centre educatiu situat a Sallagosa, a l'Alta Cerdanya, es troba en una situació límit, similar a la que va patir fa dos anys com a conseqüència de l'aplicació del 155. El principal problema és que les subvencions que rep per part de les administracions de la Catalunya sud i nord, i que li garanteixen la supervivència, enguany estan trigant molt.

La Jordi Pere Cerdà és una escola transfronterera que aposta per l'ensenyament en català a l'Alta Cerdanya i que forma als seus alumnes perquè acabin la primària parlant quatre idiomes, català, francès, castellà i anglès. El centre va obrir el 2012, en part com a conseqüència del tancament de la Bressola de Càldegues, i gràcies a la iniciativa de diversos pares i professors. Per tirar-la endavant, es va constituir una associació i es va demanar ajuda a diverses administracions.

D'una banda, l'Ajuntament de Sallagosa els va cedir l'edifici, que l'associació ha anat arreglant com a escola. De l'altra, es va demanar la implicació de la Generalitat de Catalunya i de les administracions del Departament dels Pirineus Orientals i de la Regió d'Occitània, a l'Estat francès. En aquest sentit, les aportacions que fan aquestes institucions són bàsiques per a les finances de l'associació que gestiona l'escola.
JordiPere3
Un dels membres del consell d'administració de l'entitat i pare de dos alumnes, Guillem Pérez, explica que "a causa de circumstàncies polítiques extraordinàries les subvencions que rebem d'aquestes tres administracions estan arribant molt tard". En el cas de la Generalitat, "ara hauríem d'estar demanant la subvenció d'enguany i encara estem esperant el darrer pagament de la de l'any passat".

Pel que fa a les administracions de l'Estat francès, "ens diuen que els diners estan assegurats, però no arriben, i de promeses no podem viure". Tot plegat, lamenta, "ens ha deixat sense liquiditat i amb números vermells". Això fa que simplement per un problema de tresoreria l'associació estigui tenint problemes per pagar les nòmines del personal docent i que els bancs l'estiguin començant a penalitzar pel fet d'estar amb números vermells. Tot plegat, admet, "està generant malestar".

Davant d'aquesta situació, l'associació ha fet una crida a la ciutadania i als empresaris de la zona a ajudar-los econòmicament fins que rebin les subvencions. "Ens podem trobar que, quan cobrem, tinguem molts diners de cop a la caixa i puguem anar tranquils durant un temps, però fins que això no passi, la situació serà crítica", alerta Pérez. En aquest sentit, tot i que estan treballant per trobar els recursos per poder acabar el curs, no hi ha res garantit i pateixen per si no poden aguantar fins al juny. Paral·lelament, l'escola està treballant per crear un pla de viabilitat que no els deixi contínuament a expenses de les vicissituds polítiques de Catalunya i França i redueixi la seva dependència immediata de les subvencions.

Activitats pel centenari del naixement de Cerdà
A banda, i per tal de donar a conèixer la feina que fa l'escola i mirar d'aconseguir suports que els permetin perdurar, volen aprofitar que enguany se celebra el centenari del naixement d'Antoni Cayrol -més conegut pel pseudònim de Jordi Pere Cerdà- per afegir-se a alguna de les activitats que es faran al territori. Una de les idees seria editar un petit llibre amb poemes de Cerdà i vendre'l per recaptar fons i per donar a conèixer l'autor i l'escola. "No només necessitem suport econòmic, també implicació i compromís dels polítics i la ciutadania perquè el català continuï viu a la Catalunya Nord, ja que pensem que molta gent desconeix la realitat lingüística d'aquests pobles", afegeixen des de l'escola. Aviat anunciaran actes de suport i celebració del centenari.

Situació crítica arran del 155
L'escola ja es va trobar en una situació econòmica crítica fa dos anys, quan la Generalitat va deixar de pagar-los la subvenció a conseqüència de l'aplicació de l'article 155. Aleshores, l'associació també va haver de recórrer a una campanya de micromecenatge que va ser molt ben acollida arreu i el centre es va poder salvar.