L’AUCer aprova el pressupost i perfila el programa de la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà

L’edició d’enguany incorporarà cursos sobre fotografia amb mòbils i viticultura a alta muntanya. La inauguració serà a càrrec de l’historiador cerdà Xavier Gil i Pujol

IMG_0055[1]
photo_camera Els responsables de les propostes universitàries a la Cerdanya. Un gran equip.

L’Associació Universitària de Cerdanya (AUCer) ha aprovat aquest dimecres el pressupost per aquest any 2017. Els comptes s’han ratificat a l’assemblea general, en la qual també s’ha acordat l’esbòs del programa de cursos de la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà, que se celebrarà del 10 al 14 de juliol. A més a més, ja s’ha avançat propostes de cara al 2018, quan l’entitat celebrarà el 20è aniversari.

L’AUCer aposta per un pressupost continuista, amb equilibri entre ingressos i despeses i amb els cursos d’estiu com a principal partida. A l’assemblea ja s’ha avançat alguns detalls de la 19a edició, com ara que la inauguració serà enguany a càrrec d’un reconegut veí de Puigcerdà: el professor d’història Xavier Gil i Pujol, membre de la Reial Acadèmia d’Història. D’altra banda, com a novetat, enguany es preveu recuperar la tertúlia-vermut amb un convidat conegut. Alhora, es mantindran les activitats consolidades com ara la Nit dels Estels, Nit d’Arts, el sopar de la Universitat d’Estiu i la cloenda.

Pel que fa a l’oferta formativa, una de les novetats serà el curs de fotografia amb mòbil, a càrrec de Fernando Prats, per ajudar a perfeccionar la tècnica en fotos fetes amb dispositius mòbils com ara telèfons o tauletes. També s’organitzarà un curs sobre vinya amb alçada, tot coincidint amb el renaixement del cultiu de vi a la Cerdanya i en d’altres territoris del Pirineu.

El programa provisional també inclou un curs de coaching per a equips de salut, amb el suport del Col·legi Oficial d’Infermeria de Girona, i la presència novament de Joan Vives, locutor de Catalunya Música, amb un curs de música clàssica que enguany estarà dedicat al naixement del Barroc, en el marc de l’Any Monteverdi.

D’altres propostes previstes són mindfulness, una sessió d’història sobre el rei Jaume I, gestió de conflictes i mediació (amb Alfonso Casas i Sara Rodríguez); administració pública (amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya); la proposta ‘El viatge d’Ulisses i el sentit de la vida’ (filosofia recreativa, amb Toni Bosch); i ‘Viure sense pensar, viure en plenitud’, amb Antonio Jorge Larruy.

Per segon any consecutiu, la Universitat d’Estiu també inclourà l’AUCer Júnior, adreçat a joves i adolescents, que enguany proposa un curs de pilotatge de drons, a càrrec de Lleida Drons. L’oferta global es complementa amb dos tallers, de cuina amb flors i d’scrapbooking, i les jornades professionals. Un any més, Puigcerdà acollirà la Jornada Anual del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). I com a novetat, la capital cerdana també serà escenari de la jornada del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona (COFG), a més a més d’una xerrada sobre odontologia.

Pressupost

Pel que fa al pressupost, els ingressos previstos enguany per l’AUCer són de més de 50.000 euros, dels quals la gran majoria provenen de les activitats i cursos i especialment de la Universitat d’Estiu. També es compta amb aportacions de patrocinadors i espònsors, entre els quals destaquen La Caixa i la Diputació de Girona i Sorea. Les despeses programades també ascendeixen a més de 50.000 €, per garantir un pressupost equilibrat.

Sobre Xavier Gil

Xavier Gil i Pujol, nascut a Puigcerdà l’any 1956, és des del 1989 doctor en Història Moderna per la Universitat de Barcelona i ha estat director d’aquest departament de la Facultat d’Història. S’havia llicenciat l’any 1978, també a la UB i obtenint el Premi Extraordinari de Llicenciatura. Entre 1985 i 1989 va ampliar estudis a la prestigiosa Universitat de Princeton (Nova Jersey, EUA), on va ser ajudant de recerca de John Elliott.

L’any 2008, Gil va fundar l’European Society for the History of Political Thought (Societat Europea per a la Història del Pensament Polític). És expert en l’estudi de la Corona d’Aragó durant els segles XVI i XVII, matèria a la qual va dedicar la seva tesi doctoral. Des del 2014 és membre de la Reial Acadèmia d’Història.