ARXIUS

L'Arxiu de Cerdanya restaura el "Llibre de l’obra del pont de Sant Martí" de l'any 1326

El llibre conté una relació dels ingressos i les despeses derivades de la construcció del pont de Sant Martí.
Llibre del pont de Sant Martí
photo_camera Llibre del pont de Sant Martí 1326 després de la restauració/ ACC

En el marc del programa de restauració de patrimoni documental que porta a terme l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, enguany s’ha restaurat el "Llibre de l’obra del pont de Sant Martí" de l'any 1326. El cost de la restauració ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Puigcerdà amb el suport de la Diputació de Girona.

El "Llibre de l’obra del pont de Sant Martí" és un llibre de comptabilitat de la construcció del pont medieval sobre el riu Querol que connecta Puigcerdà amb Sant Martí d'Aravó. L’any 2019 ja es va fer restaurar un altre llibre també de comptabilitat del pont de Sant Martí però datat el 1328. Tots dos documents formen un conjunt de gran singularitat. Contenen les despeses derivades de la construcció del pont a través de les quals podem saber com es feia l’obra: procediments constructius, tipologia d’artesans que hi intervenen, materials utilitzats i el seu lloc d’orígen, organització del treball i remuneracions als obrers segons la categoria, etc. També s’hi anoten els ingressos que ens donen pistes sobre les fórmules de finançament de l’obra: donacions particulars, deixes testamentàries, acaptes religioses o multes municipals.

Llibre del pont de Sant Martí 2

(Foto: Llibre del pont de Sant Martí 1326 abans de la restauració /Arxiu Comarcal de Cerdanya)

El "Llibre de l’obra del pont de Sant Martí" de 1326 estava molt deteriorat a causa, sobretot, de l’acció dels fongs. En el  procés de restauració, que s’ha portat a terme en un taller especialitzat a Moià, s'han netejat les cobertes, s'han netejat i consolidat les pàgines que estaven enganxades entre elles, i s'han reintegrat les parts perdudes. Gràcies a aquesta intervenció s'ha pogut aturar la degradació i ara es pot manipular el document amb seguretat. 

Per saber-ne més: El llibre de comptes de l’obra del pont de Sant Martí (1328) restaurat

comentaris