MUNICIPIS

L'Ajuntament de Llívia encarrega la redacció d'un pla de mesures antifrau

El pla és un dels requisits per acollir-se als projectes subvencionats NextGeneration de la UE, projecte en el qual l'equip de govern està treballant des de fa mesos
Pla obert de l'exterior de l'edifici de l'Ajuntament de Llívia i el Museu Municipal de Llívia (Cerdanya). Imatge del 16 de novembre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Exterior de l'edifici de l'Ajuntament de Llívia / Albert Lijarcio

El municipi de Llívia serà dels primers de la Cerdanya en disposar d'un pla de mesures antifrau (PMA). El document estarà redactat en les setmanes vinents. L'empresa d’auditoria i consultoria  especialitzada Faura Casas és l'encarregada de la redacció d'aquest pla.

“Entre altres, el pla antifrau és un dels requisits que ens demanen per poder-nos acollir a les subvencions que atorga la UE a través del programa NextGeneration, que és una gestió que l'equip de govern de Llívia porta fent feina intensament aquests últims mesos", ha explicat el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Llívia, Josep Ramon Rotllant. El regidor ha afegit que "el sistema servirà, lògicament, pel dia a dia i per tenir un control rigorós sobre totes aquelles accions rutinàries, ja sigui la comanda d'un producte determinat per un servei com la llar d'infants o el museu, fins a la inversió en un projecte qualsevol que impulsi l'administració local".

L'alcalde de Llívia, Elies Nova, ha afirmat que el document ja s'està redactant i que el pla de mesures antifrau no sols permet tenir control sobre les actuacions dels polítics sinó també la dels funcionaris de l'administració. Quan estigui implantat, un tècnic en farà el seguiment i els mateixos protocols de gestió permetran tenir una administració acurada.

Tots els municipis que pretenen beneficiar-se de les subvencions que facilita el programa NextGeneration hauran de presentar aquest pla.

El pla de recuperació

El 21 d'agost de 2020, el Consell Europeu va aprovar la creació del programa NextGeneration per estimular la recuperació econòmica i la reparació dels danys causats per la pandèmia de COVID-19. Es pretén que aquests fons serveixin per avançar cap a una Unió Europea més ecològica, més digital i més resilient davant els canvis i reptes futurs.

En aquest sentit, entre altres, hi ha l'obligació de desenvolupar un PMA com a eina per planificar les actuacions per prevenir, detectar i respondre als riscos de corrupció i frau en la gestió dels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). Aquest pla és, a més, una excel·lent oportunitat per començar a incorporar la gestió d'aquests riscos en tots els ens públics.

comentaris