RAMADERIA

La festa de la transhumància de Llívia esdevé un èxit d'organització i participació

Els ramaders de Llívia han pujat a les pastures de La Bollosa més de 340 caps de bestiar entre aquest cap de setmana i dilluns
Festa transhumància Llívia 2024 2
photo_camera La festa de la transhumància de Llívia esdevé un èxit d'organització i participació / llivia.org

La festa de la transhumància de Llívia ha adquirit rang de festa grossa. Des que va arrencar el 2000, aquesta activitat ha guanyat adeptes amb el pas dels anys i en l'edició del 2024 ha calgut posar-hi el cartell de "complet"; un total de 126 inscrits.

Festa transhumància Llívia 2024 3
La festa de la transhumància de Llívia esdevé un èxit d'organització i participació / llivia.org

Aquest dilluns, 3 de juny, els cavalls han enfillat camí cap a La Bollosa i els ramaders lliviencs hi han pujat amb els seus ramats. Els han acompanyat una corrua de veïns i de veïnes. I, com a novetat, dos guies de muntanya contractats per l'Ajuntament de Llívia que han fet l'acompanyament i el seguiment, principalment pensant en les persones que feien aquesta activitat per primera vegada.

Festa transhumància Llívia 2024 4
La festa de la transhumància de Llívia esdevé un èxit d'organització i participació / llivia.org

També aquest any, com a novetat, l'Ajuntament ha recuperat el dinar de carmanyola i les truites i els embotits d'uns i altres passaven de taula en taula, compartint un àpat que s'ha fet a les taules exteriors de l'Hotel Bones Hores. Com que havia d'anar bé, el temps no ha fet gens la guitza. L'alcalde de Llívia, Albert Cruïlles, ha volgut destacar la bona rebuda que han tingut les dues novetats d'aquest any.

Festa transhumància Llívia 2024 5
La festa de la transhumància de Llívia esdevé un èxit d'organització i participació / llivia.org

Més enllà de la festa, la transhumància és una activitat vinculada a la ramaderia, pròpia de la funció anual dels ramaders quan fan moure els seus ramats i el seu bestiar a la recerca de pastures. En el cas de Llívia, els pagesos i ramaders del municipi s'aprofiten de les pastures a La Bollosa, de propietat municipal, que abasten unes 1.300 hectàrees dins del terme municipal d'Angostrina, principalment, i la resta a Bolquera i Font-romeu. Així, l'ascens del bestiar ja va començar el cap de setmana, amb els ramats de vaques. Es calcula que entre el bestiar equí i vacum s'hi ha pujat, aquests tres dies, més de 340 de caps de bestiar, amb 240 vaques i un centenar de cavalls.