RECERCA

Josep Roig i Puri Merino enceten el nou 'Explica’m una història' amb les causes de mort a finals del XIX

La Sala “Sebastià Bosom” de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, de Puigcerdà, es va omplir de gom a gom
Explica'm una història Josep Roig 3
photo_camera La Sala “Sebastià Bosom” de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, de Puigcerdà es va omplir de gom a gom / Gael Piguillem

El proppassat divendres, a la Sala “Sebastià Bosom” de l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, de Puigcerdà, va tenir lloc la primera conferència del IX Cicle: “Explica’m una història” que portava per títol: “De què morien els habitants de Puigcerdà fa 150 anys”, a càrrec de l’historiador i metge Josep Roig i de la historiadora de l’Art i historiadora, Puri Merino.

La conferència va tractar sobre les causes de mortalitat a Puigcerdà, fa 150 anys. Primer, el conferenciant va explicar com era l’urbanisme de la Vila llavors, molt més tancat i menys salubre que avui dia, cosa que justificava l’expansió de les malalties infeccioses.

Explica'm una història Josep Roig 1
El doctor Josep Roig durant la conferència / Foto: Gael Piguillem

Tanmateix, la Cerdanya es trobava molt més aïllada que en l’actualitat, cosa que la protegia fins a un cert punt de la propagació d’epidèmies. Les principals causes de mortalitat eren les malalties respiratòries, com la tuberculosi, seguides d’altres de tipus neurològic (com els ictus) o gastrointestinals.

També es van analitzar alguns brots epidèmics de xarampió, tifus i còlera. Val a dir que el clima sec, fred i d’alçada de la Cerdanya, afavoria la curació, en alguns casos, de malalties respiratòries, cosa que la va posar de moda entre les classes benestants de Barcelona, que llavors es trobava molt contaminada, a causa de la industrialització.

Explica'm una història Josep Roig 2
El doctor Josep Roig durant la conferència a l'Arxiu Comarcal de Cerdanya / Gael Piguillem

El cicle “Explica’m una història” està organitzat per l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de la Cerdanya i pel Grup de Recerca de Cerdanya. El proper divendres, dia 23 de febrer parlarem dels aiguats de 1982 amb la projecció del documental “I les fonts van parlar”, produït per la Cadena Pirenaica. Òscar Jané tancarà el cicle el primer de març amb una xerrada sobre la figura del nord-català Emmanuel Brousse.