CONTAMINACIÓ

Josep Maria Ollé parla a Puigcerdà de la contaminació lumínica i de com afecta la salut i el medi ambient

Ollé va analitzar uns quants exemples de contaminació lumínica a Puigcerdà, tant d'enllumenat públic com de privat en què se supera amb escreix el límit que marca la llei.
JM-OLLE
photo_camera Josep Maria Ollé va parlar de la contaminació lumínica i de com afecta la salut i el medi ambient / Gael Piguillem

Aquest dissabte, a la Sala Pilar Prim de la Biblioteca Comtat de Cerdanya de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència “La contaminació lumínica: com ens afecta a la salut i al medi ambient”, a càrrec de Josep Maria Ollé, Enginyer Tècnic especialista en Luminotècnia i vocal de l’associació “Celfosc”.

Ollé va començar la conferència explicant què és la contaminació lumínica, destacant que l'origen d'aquesta pot ser tant públic (per exemple l'enllumenat dels carrers), com privat (provinent dels llums dels comerços i negocis en general).

A continuació, va explicar què era la llum, els tipus de làmpades i làmpades LED, posant èmfasi en els llums que emeten en la longitud d'ona dels 460 nanòmetres, que és la predominant de la llum natural del dia. Després ha descrit breument la fisiologia de l'ull i ha explicat com aquesta llum blavosa al voltant dels 460 nm activa la glàndula pineal, impedint que se segregui melatonina i provocant trastorns en la son. Les persones que s'exposen a aquesta llum a la nit durant períodes prolongats a causa, per exemple a feines amb torns de nit, seran més propenses a tenir problemes de salut per aquesta alteració del ritme circadiari.

JM-OLLE
Josep Maria Ollé va parlar de la contaminació lumínica i de com afecta la salut i el medi ambient / Gael Piguillem

El conferenciant va explicar també com la contaminació lumínica afecta el medi ambient, començant per l'augment de la pol·lució per a produir energia que després es malbarata amb males il·luminacions, però també afectant directament la biodiversitat, ja que fa que moltes aus es desorientin o que algunes espècies siguin més fàcils de veure pels seus depredadors.

Ollé va afirmar que es pot minimitzar la contaminació lumínica i va posar com a exemple alguns casos de Reus en què es va canviar l'enllumenat públic per un de més eficient i respectuós, aconseguint, a més, un estalvi considerable.

Després d'un breu repàs de la normativa vigent, Josep Maria Ollé va analitzar uns quants exemples de contaminació lumínica a Puigcerdà, tant d'enllumenat públic com de privat en què se supera amb escreix el límit que marca la llei. La conferència va acabar després d'un animat torn de preguntes.

El perfil

Josep Maria Ollé és especialista en luminotècnia i membre de la junta de Celfosc, associació contra la Contaminació Lumínica (tècnic municipal d'enllumenat públic de l'Ajuntament de Reus durant 30 anys i professor durant 20 anys de luminotècnia a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de la Universitat Rovira i Virgili).