Aquet dilluns, 19 d’agost, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la novena conferència del cicle “A l’estiu, recerca’t”, que organitza cada any el Grup de Recerca de Cerdanya.
La conferència portava per títol: “Montlleó: un quart de segle de recerca paleolítica a Cerdanya” i ha estat impartida pel Dr. Xavier Mangado Llach.
El Dr. Mangado és llicenciat en geografia i història per l’UB, màster en museologia i gestió del patrimoni i en política acadèmica universitària i doctor en història amb menció europea, a l’UB. És professor i catedràtic universitari i membre del SERP. Ha codirigit els jaciments de la Cova del Parco (Alòs de Balaguer), l’abric del Xicotó (Alòs de Balaguer) i Montlleó (Prats i Sansor).
El Dr. Xavier Mangado va situar geogràficament el jaciment paleolític de Montlleó (Prats i Sansor), al turó de coll de Saig, on fa vint-i-cinc anys que s’hi realitzen excavacions des del seu descobriment per part del Sr. Jordi Grimao.
Inicialment, es pensava que només hi havia restes del magdalenià, però en successives campanyes han sortit també restes del badegulià i del solutrià superior i en els dos darrers anys han sortit restes encara més antigues, tot i que el jaciment està arribant a la seva fi.
Gràcies a les restes trobades, s’ha pogut saber que la Cerdanya era transitable tot i les glaceres existents a l’època, que hi havia un intercanvi de materials (cargolins, sílexs), tant des de l’àrea mediterrània, com des de l’àrea atlàntica i de la depressió de l’Ebre i que el jaciment era un campament a l’aire lliure on venien a caçar, possiblement durant la primavera i l’estiu, especialment cavalls.
La xerrada va anar acompanyada per un seguit de preguntes per part del públic assistent.