23.01.2022 |
Viure als Pirineus

PUBLICACIONS

Ja ha sortit el 'Fil Directe' del Grup d'Amics de Montellà

La publicació cerdana reclama en un editorial el desplegament total de la Generalitat a l'Alt Pirineu, l'activació de la vegueria i una circumscripció electoral pròpia, deslligada de Lleida i Girona.

dav
Portada del darrer número del 'Fil Directe'/Feliu Sirvent
Ja ha sortit el 'Fil Directe' del Grup d'Amics de Montellà

El número 44 del 'Fil Directe' ja ha sortit al carrer. La publicació del Grup d'Amics de Montellà ens parla de 'L'últim adéu a Oriol Mercadal', en un emotiu article d'Enric Quílez, i sobre la presència del Baridà a la revista Cadí Pedraforca, a càrrec de Guillem Lluch.  La revista del Grup d'Amics de Montellà també publica una interessant crònica sobre la conferència d'Oliver Vergés sobre l'evolució del comtat d'Urgell entre els anys 870 i 1066. Pel que fa a l'apartat 'Els nostres personatges', la pubicació ens apropa els records del 'tiet Pepet' de Cal Llatge, així com els 'records de l'alcalde Fabra', on Pilar Viayna, de cal Mirasol, rememora la vida i anècdotes del seu oncle i del dia a dia de Montellà. La Celebració de la XVIII Diada del GAM, que va tornar a omplir la plaça de Montellà d'activitats, i les seccions 'Herbes, plantes i flors', 'L'escola se'ns apropa'  i 'Montellà te'n recordes', omplen el darrer número del 'Fil Directe'.

La vegueria i el Govern a l'Alt Pirineu

El Fil Directe publica un EDITORIAL on deixa ben clar quina és la posició de la publicació cerdana en relació a la vegueria de l'Alt Pirineu. Per la seva importància el reproduïm íntegrament:

"Catalunya viu temps convulsos i el debat sobre el futur del país fa temps que acapara el focus mediàtic. Tot i la transcendència d'aquest moment clau, cal no oblidar algunes reclamacions històriques del territori. De fet, aquest pas cap a la màxima autonomia que bona part del país anhela, hauria de servir també per assentar les bases d'un país més descentralitzat i on els territoris més despoblats, com l'Alt Pirineu i l'Aran, veiessin reconeguda i respectada la seva especificitat. Només som l'1% de la població però vivim i mantenim amb vida el 20% del territori del país.

"El desplegament total de la Generalitat a l'Alt Pirineu, la creació de la Vegueria una circumscripció electoral pròpia, sense dependre de Lleida o de Girona, ajudaria a desenvolupar el nostre territori i aquest 'nou país' ho hauria d'impulsar".

La lògica economicista, que molts cops regeix els governs, no és aplicable en territoris com el nostre: mantenir viu l'Alt Pirineu no és rendible, però és necessari. Per aconseguir-ho, calen polítics convençuts a Barcelona, però també cal un cert grau d'autonomia i capacitat d'autogestió des del territori. La creació de la tan anunciada vegueria de l'Alt Pirineu i Aran, el desplegament total de la Generalitat al territori - actualment només hi té una delegació - no testimonial, però gairebé, sense recursos per poder apropar l'administració nacional als ciutadans alt pirinencs - així com la creació d'una circumscripció electoral pròpia, sense dependre de Lleida o de Girona, són passos que ajudarien a desenvolupar el territori i que aquest 'nou país' hauria d'impulsar".

Ja ha sortit el 'Fil Directe' del Grup d'Amics de Montellà
Comentarios