La Cerdanya

Isidre Chia: "A Bolvir hem empadronat unes setanta-cinc persones noves i quatre famílies han escolaritzat els seus fills aquí"

Isidre Chia és alcalde de Bolvir i conseller al Consell Comarcal de la Cerdanya, on treballa amb els seus companys ales àrees de Medi Ambient, Hisenda i Recursos Humans. Es defineix a si mateix com un empresari emprenedor del ram de la jardineria i, ara que exerceix de batlle, té molt clara la línia que ha de seguir: de tu a tu, de transparència i de llibertat d’expressió amb la gent del poble.
2019-07-11_Constitució Consell Comarcal-1253
photo_camera Isidre Chia, alcalde de Bolvir.

Isidre, quina és la seva trajectòria personal i professional? Tinc 35 anys. Vaig néixer a Puigcerdà però ja fa 12 anys que visc a Bolvir, amb la meva esposa, la Mireia, i els meus tres fills, la Lissette, d’onze anys, el Xavier, de cinc, i la Gretta, de tres, que ja són fills d’aquí, de Bolvir. Fa 17 anys, vaig muntar la meva pròpia empresa de jardineria. Quan jo era petit, el meu pare era l’encarregat de la Pleta de Saga, de manera que d’allà vaig aprendre el tracte amb la gent. A més, des de petit que sempre deia que jo volia ser jardiner i anar tot el dia amb un tot terreny i un remolc amunt i avall, treballant i fent les coses ben fetes. Així doncs, em vaig decidir i vaig posar en marxa el meu propi projecte. Llavors, el meu germà, el Xavier, estava treballant de paleta i al meu pare li feia molta il·lusió que treballéssim junts, així que ens vam ajuntar. Vam tenir la gran sort de començar amb empresaris que ens van donar molta feina, jardins nous i grans projectes. Trobar tants bons clients ens va ajudar a prosperar i, en poc més de 7 anys, vam començar a veure com l’empresa creixia. Algunes petites empreses de la competència van anar plegant i ens van demanar de quedar-nos algun treballador seu, o treballadors d’altri van venir a demanar-nos feina, i és així com vam anar creixent, per sort nostra, sempre esglaonadament. Hem absorbit, per exemple, una empresa de reg i canalitzacions que ens ha ampliat el nostre àmbit d’actuació. Ara mateix comptem amb més de 50 treballadors, n’estem molt satisfets i només queda seguir treballant i fent les coses tan ben fetes com sabem.

Com et vas decidir a presentar-te a l’alcaldia de Bolvir? Els meus companys m’hi van animar, em deien que, si m’hi veia en cor, que tirés milles. Érem molta gent del poble que estàvem descontents amb el mandat anterior, hi havia moltes coses que fallaven i Bolvir necessitava un canvi. El detonant va ser la gran campanya que vam fer, anant porta a porta per donar-me a conèixer —hi havia gent de Bolvir que no sabia qui era— i escoltar la gent i les seves valoracions, sentiments i necessitats. Per mi, va ser una satisfacció enorme guanyar les eleccions, que la gent confiés en nosaltres i ho segueixi fent. La veritat, i ho dic de tot cor, em sento molt ben acollit i estimat pel poble, i nosaltres, des de l’Ajuntament, tenim clar que deixem la porta oberta i que som aquí per ajudar i escoltar tothom, que com a govern volem que el veïnat se senti lliure de venir-nos a dir el que calgui i nosaltres estarem encantats i disposats a mirar d’ajudar tant com puguem.

Va ser una satisfacció enorme guanyar les eleccions, que la gent confiés en nosaltres i ho segueixi fent. La veritat, i ho dic de tot cor, em sento molt ben acollit i estimat pel poble, i nosaltres, des de l’Ajuntament, tenim clar que deixem la porta oberta i que som aquí per ajudar i escoltar tothom, que com a govern volem que el veïnat se senti lliure de venir-nos a dir el que calgui

A l’hora de presentar-te com a alcalde, hi va influir que el teu pare, Ramon Chia i Gálvez, fos l’alcalde de Fontanals? Ell no volia que jo m’hi presentés, patia per si o bé el poble o bé l’empresa quedaven desatesos, ja que el dia té les hores que té! Gràcies a Déu, quan les coses es fan amb il·lusió, hi ha temps per tot. M’ho prenc com un repte personal: canviar el poble cap a millor, que la gent se senti còmoda i pugui venir a veure’ns i demanar-nos el que sigui lliurement. M’agrada, puc ajudar molta gent, podem dur a terme nous projectes i millorar-ne d’altres, i sobretot m’agrada escoltar les crítiques, que no em prenc com una cosa negativa sinó constructiva, per seguir sempre endavant i aprendre.

Com heu anat entomant des de l’Ajuntament els diversos cops de la Covid-19 i com prepareu el futur? Hem estat i estem al peu del canó. Des de l’Ajuntament es trucava dues vegades per setmana les persones grans, se les atenia i la brigada es desplaçava per dur a terme els seus encàrrecs. Hem col·locat dosificadors de gel hidroalcohòlic de peu per tot el poble, a llocs com la llar d’infants, el local social o el museu. Hem pogut dur a terme el casal d’estiu, que ha estat tot un èxit. Enguany, el Castellot no ha pogut rebre estudiants però els arqueòlegs han seguit acostant-nos el passat i s’han pogut descobrir noves habitacions. També ha passat una altra cosa espectacular aquest estiu, i és la represa de la Torre del Remei a mans de Carles Gaig i la cadena Mercer Hotels, dos puntals que reasseguren el prestigi de la Torre i que ens fan sentir molt afortunats de tenir-los aquí.

Últimament es parla molt dels nous empadronaments, com ho encara l’Ajuntament? L’anterior mandat i l’actual oposició han deixat sempre molt clara la seva posició en contra dels nous empadronaments. Però, l’equip actual tenim molt clar que no ens hi podem negar, sempre i quan es presentin els documents indicats. Per nosaltres, tothom és benvingut a Bolvir, sigui de pas o sigui per establir-s’hi. Ara per ara, hem empadronat unes setanta-cinc persones noves i fins i tot quatre famílies han escolaritzat els seus fills aquí. A Bolvir tothom hi és benvingut, vingui d’on vingui, no tenim cap inconvenient amb ningú. Jo ho trobo fantàstic, fer créixer el poble: com més gent hi hagi, millor!

Aviat començarem a construir els pisos de protecció oficial; ara per ara en tenim dos en marxa, però la intenció és arribar a tenir-se sis

Què creus que estàs aportant i pots aportar personalment al poble? Quins projectes teniu en marxa? Portem poc temps de legislatura i ja hem dut a terme i començat a filar molts dels projectes que dúiem en campanya. El primer que vam fer quan vam entrar a l’Ajuntament va ser ampliar la llar d’infants i fer patis nous. Hem arranjat el Camí de l’Aigua i hi hem col·locat noves passarel·les, ja que les d’abans estaven deteriorades i eren perilloses; ara s’hi pot circular en bicicleta i es pot gaudir d’aquest entorn espectacular sense cap perill. Hem acabat de reformar la plaça petita del poble, la dels porxos, i ara li toca a la gran. Aviat començarem a construir els pisos de protecció oficial; ara per ara en tenim dos en marxa, però la intenció és arribar a tenir-se sis. Hem fet que el forn de pa passés de ser particular a ser municipal: hem reformat els baixos de l’antic Ajuntament, on ja hi havia l’obrador, que hem reformat, i hem fet la botiga, de manera que l’Ajuntament pot aprofitar el local i gaudir d’uns ingressos. Creiem necessàries dues rotondes més en els nostres termes municipals —no volem que cap veí més ni ningú perdi la vida a la carretera—: una a l’encreuament de la Pleta de Bolvir i una a l’encreuament de la Corona; els nous senyals de reducció de velocitat ens han proporcionat dades de fins a 150 km/h, una velocitat massa sovintejada, i hem pensat en una tram de radar amb un màxim de 60 km/h de l’entrada del poble fins a la Torre del Remei per tal d’evitar aquestes velocitats i el soroll que una circulació així comporta.

Més obres... També hem portat l’aigua a totes les granges del municipi i hem revisat tots els preus de les tarifes canons, de manera que hem fet preus especials per la pagesia: creiem que els hem de mantenir perquè són el motor de la comarca, i els volem posar en valor. Ara acabem de posar en marxa un projecte de participació ciutadana que ha tingut molta acceptació: la gent ha votat la construcció d’un parc d’oci i esportiu des de darrere del poliesportiu fins als 4 camins; la intenció és tenir el projecte definit per poder-lo realitzar al llarg de la legislatura vinent. Estic molt content d’on som i tot el que hem fet tan sols en un any de legislatura. Estic encantat amb tot l’equip de govern: són uns cracks. Només em queda dir que seguirem aquí, a peu de canó, que això només ha estat un inici. La nostra intenció és que tota la gent de Bolvir se senti còmoda i contenta amb el poble i amb la gestió que en fem.

comentaris