La Cerdanya

Instal·len a Llívia una estació de mesura de paràmetres físics del sòl, la primera a la Cerdanya

Aquesta setmana, tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya han instal·lat a Llívia la primera estació automàtica de mesura de paràmetres físics del sòl a la Cerdanya. A Catalunya hi ha actualment 11 estacions d’aquestes característiques, ubicades bàsicament a les zones del Prepirineu i Pirineu i sempre en espais cultivats amb conreu de vinya en alçada. En aquest sentit, l’estació de l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya s’ha instal·lat a un punt de la finca vitivinícola de Llivins.
meteo 02
photo_camera La de Llívia és la primera estació automàtica de mesura de paràmetres físics del sòl a la Cerdanya.

La geòloga de l’organisme públic, Lola Boquera, ha explicat que el projecte consisteix en crear una xarxa de estacions de paràmetres físics del sòl que estaria formada, a finals d’aquest 2021, per 14 estacions. La de Llívia és la número 11 i la primera que es va instal·lar va ser en el 2015, a la Conca de Tremp.

A Catalunya hi ha actualment 11 estacions d’aquestes característiques, ubicades bàsicament a les zones del Prepirineu i Pirineu i sempre en espais cultivats amb conreu de vinya en alçada. En aquest sentit, l’estació de l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya s’ha instal·lat a un punt de la finca vitivinícola de Llivins

“És una xarxa que a banda de tenir els tradicionals sensors i aparells meteorològics mesura també la temperatura i la humitat del terreny a diferents profunditats. I per fer-ho es posen quatre sensors a 5, 20, 50 i 100 centímetres”, ha dit Boquera. Les dades tindran diferents utilitats com ara classificar el tipus de sòl segons la humitat i la temperatura del terreny. També es podran fer estudis hídrics i controlar aquests nivells durant tot l’any. I quan es tinguin dades d’uns 10 anys, es podran fer valoracions de l’impacte del canvi climàtic, per exemple.

A banda, és clar, l’estació disposa dels sensors necessaris per a mesurar la radiació solar, la quantitat de pluja, humitat relativa i temperatura de l’aire. L’estació porta plaques solars que carreguen la bateria que fa funcionar els aparells de forma sostenible.

El projecte va començar en terrenys de vinya en alçada i s’ha mantingut així amb el pas dels anys “perquè volem continuïtat en el tipus de cultiu”, ha manifestat Boquera.

Les dades de l’estació estaran accessibles per als tècnics i/o els gestors de la finca vitivinícola. “Més endavant seran accessibles per a tothom a través d’una xarxa internacional però això és encara un projecte que no està confirmat”, ha indicat Boquera.