06.12.2022 |
Viure als Pirineus

Ingressa a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya el fons del fotògraf Josep Bosom

L’Escola Pia de Catalunya cedeix el fons de l’escolapi Josep Bosom a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya.

Ingressa a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya el fons del fotògraf Josep Bosom

Josep Bosom i Soler va néixer a Guils de Cerdanya l’any 1910. Era el tercer fill d’una família pagesa. Va ser ordenat sacerdot a l’abril de 1936. Després de la Guerra Civil inicià la seva tasca docent a l’Escola Pia de Puigcerdà on va fer de mestre fins a la desaparició del centre l’any 1972. Després es traslladà a Alella on residí fins a la seva mort l’any 1997.

El pare Bosom va començar a fer fotografies a finals dels anys 40. Retratava el seu entorn més proper: els alumnes de l’Escola Pia, Puigcerdà i els paisatges de Cerdanya. Les seves imatges tenien un alt component artístic i estètic i eren molt populars entre la població de la comarca. Va fer nombroses exposicions al llarg de la seva trajectòria, una de les quals al Palau de la Virreina de Barcelona. També cal destacar la seva traça per l’acoloriment manual dels negatius blanc i negre amb uns resultats molt singulars.

A la seva mort a Alella l’any 1997, els negatius produïts al llarg de la seva vida va quedar en mans de l’Escola Pia de Catalunya que els ha custodiat al seu Arxiu fins avui. Amb bon criteri i molta generositat, l’Escola Pia ha considerat que el millor lloc per conservar aquest fons és a Cerdanya, l’entorn en què van ser preses les imatges i lloc d’origen del pare Bosom.

L’Arxiu Comarcal de la Cerdanya es disposa ara a comptabilitzar volum exacte del fons que s’estima de més de 5.000 imatges. Després caldrà digitalitzar el material i a descriure’l per poder-lo posar a l’abast de tots els usuaris. El fons Josep Bosom i Solé, escolapi és una joia del patrimoni fotogràfic cerdà.
 

Ingressa a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya el fons del fotògraf Josep Bosom
Comentarios