CERDANYA

Un impressionant moviment de terres talla el principal accés a Cerdanya des de Perpinyà

La carretera N116 ha quedat totalment deformada al seu pas per Sautó, prop de Montlluís, i no se sap quan es podrà reobrir. Les carreteres alternatives més properes no són aptes per a vehicles pesants. El territori ja ha convocat una manifestació per aquest divendres per reclamar solucions.

Zona on ha tingut lloc l'esllavissada de terres.
photo_camera Marcada amb una creu, la zona on ha tingut lloc l'esllavissada de terres.

La principal via d’accés a Cerdanya i el Capcir venint des del Rosselló i el Conflent es troba tallada des d’aquest dilluns. Un moviment de terres a l’alçada de Sautó, poc després de Montlluís en direcció Vilafranca de Conflent, ha deixat totalment impracticable la carretera. Tal com es pot veure a les imatges difoses per la Prefectura dels Pirineus Orientals, l’asfalt s’ha anat aixecant fins que, en alguns punts, la carretera s’ha deformat totalment.

Tenint en compte la magnitud de l’afectació, és poc probable que la carretera es pugui reobrir properament. En aquest sentit, la Prefectura dels Pirineus Orientals ha recomanat diverses vies alternatives. Per als vehicles lleugers hi ha la possibilitat de desviar-se per la vall de l’Aude i arribar al Capcir per Puigbalador. Des d’allà ja es pot accedir per la via habitual cap a Montlluís i l’Alta Cerdanya. Aquesta carretera, però, no és apta per a vehicles de més de 7,5 tones, de manera que els camions i autobusos no tenen cap altra alternativa que anar a buscar l’autovia de Tolosa i arribar a Cerdanya pel Pimorent, o bé passar per la Catalunya sud. També s’ha restringit el pas per la via alternativa més propera, la que surt d’Oleta i arriba al Capcir per Aiguatèbia i Matamala. En aquest cas, només la poden fer servir els veïns, ja que no està preparada per rebre un gran flux de trànsit.

El territori se sent abandonat

Davant d’aquest fet, el territori ja s’ha començat a mobilitzar i s’ha convocat una manifestació per aquest divendres a la tarda. Diversos alcaldes de l’Alta Cerdanya, el Capcir i l’Alt Conflent han confirmat la seva assistència a una manifestació que tindrà lloc a Montlluís i que clamarà contra l’abandonament de la carretera N116 per part de l’Estat i contra l’oblit general que creuen que pateix la muntanya nord-catalana per part de les administracions supramunicipals.

En aquest sentit, l’alcalde d’Estavar i vicepresident de la Comunitat de Comunes de l’Alta Cerdanya, Laurent Leygue, ha expressat el seu malestar a través de les xarxes socials, on ha demanat a la Prefectura dels Pirineus Orientals i a la societat encarregada del manteniment de les carreteres, la DIRSO, que donin explicacions oficials sobre què està passant en aquest tram de via.

Leygue ha remarcat que “la situació és catastròfica pel nostre territori” i, fins i tot, s’ha preguntat si caldrà demanar que l’Alta Cerdanya s’incorpori a l’Arieja o a la Catalunya sud per tal de ser més ben tractada per l’administració. 

A banda de l’afectació evident per als veïns de la zona, la situació també preocupa força a les estacions d’esquí de l’Alta Cerdanya i el Capcir. Aquestes es troben en plena temporada alta i la majoria d’esquiadors els arriben a través de la N116. 

comentaris