LLIBRES

El Grup de Recerca de Cerdanya presenta a Puigcerdà “Les identitats dels cerdans” de Joan Peitx Junyent

“Les identitats dels cerdans” no és només un llibre d’opinió, també és un llibre reflexiu que es basa tant en experiències personals més o menys càlides, com en dades objectives ben fredes.
Joan-Peitx
photo_camera Joan Peitx va presentar “Les identitats dels cerdans” al Museu cerdà de Puigcerdà / GRC

Aquest dijous, dia 8 de desembre, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la presentació del llibre: “Les identitats dels cerdans”, del Joan Peitx Junyent (Puigcerdà, 1953).

En la seva joventut, participà en la vida cultural de la Vila. Va ser membre fundador del Cine Club Puigcerdà i de la revista Rufaca. Militant del PSUC, va participar en l’Assemblea Democràtica de Cerdanya i en els Grups de l’Alt Pirineu. Als 26 anys, va emigrar per fer de mestre, primer, i després de professor de secundària, fins a la seva jubilació. Ha rebut diversos guardons, com el Premi Leandre Colomer. Col·labora amb articles a Actualitat Cerdanya i Viure als Pirineus. També escriu poesia i va obtenir el Premi de Poesia de la 28a Mostra Literària d’Arenys de Mar.

“Les identitats dels cerdans” no és només un llibre d’opinió. És un llibre molt reflexiu, basat tant en experiències personals més o menys càlides, com en dades objectives ben fredes.

Joan-Peitx (1)
Joan Peitx va presentar “Les identitats dels cerdans” al Museu cerdà de Puigcerdà / GRC

És, sobretot, un llibre que parla dels cerdans, vist per un cerdà de soca-rel, que fa molt temps que és fora (i, per tant, veu les coses des d’una certa perspectiva), però que no ha perdut mai el contacte amb la Cerdanya i els cerdans (amb la qual cosa, està al dia d’allò que passa a la comarca).

“Les identitats dels cerdans” és un llibre seductor per la visió força completa que aporta sobre els cerdans. És un llibre, com el seu títol indica clarament, sobre les identitats i no hi ha cosa més complicada que una identitat.

El llibre queda complementat amb una anàlisi sobre la política local més recent i amb una certa perspectiva de futur, que no para de canviar en poc temps, ja que vivim temps accelerats.

Aquest llibre és una brúixola força útil per determinar quin serà el nostre futur. “Les identitats dels cerdans” (en plural) ens situa en un terreny complex com és la identitat d’un poble, si és que li’n podem dir així als cerdans, on alguns se senten d’un lloc, uns altres d’un altre i molts de diversos llocs a la vegada. Per això remarco el plural “identitats”.

A més a més, les opinions reflexives que s’exposen al llibre, no són només fruit dels pensaments de l’autor sinó que aquest es basa en múltiples fonts bibliogràfiques de diferents autors cerdans i de fora.

L'acte va estar organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya i va ser seguit per un nombrós públic assistent.

comentaris