ENTITATS

El Grup de Recerca de Cerdanya crearà una fundació per gestionar l’activitat cinematogràfica que porta a terme

Enguany, el GRC vol impulsar un programa ambiciós que comportarà reforçar l’actual Junta Directiva, amb la incorporació de nous membres. 
Sortida-Botanica (1)
photo_camera Una sortida botànica organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya / GRC

L’any 2023 serà, per al Grup de Recerca de Cerdanya, un any de moltes novetats i de gran activitat. L'entitat cerdana, ha informat, a través d'un comunicat, de les principals novetats previstes per l’any vinent. En aquest sentit, cal destacar que tota l’activitat cinematogràfica que es porta a terme des del Grup de Recerca de Cerdanya (GRC), passarà a gestionar-se des d’una Fundació, a fi de poder diferenciar clarament l’activitat, sobretot del Festival de Cinema, que ocupava la major part del pressupost de la nostra entitat. Des de la Fundació és previst que es realitzin altres activitats addicionals relacionades amb el món del cinema.

Per altra banda, ja fa uns mesos que el GRC, juntament amb altres entitats de la comarca, formen part de la Confluència per una Cerdanya Sostenible, que va consensuar en la seva primera reunió un decàleg de 12 punts, on es demana un canvi en el model de gestió patrimonial, ecològic i econòmic de la comarca, "a fi que puguem gaudir d’un futur sostenible". Aquest 2023, el GRC continuarà essent un dels impulsors de la Confluència.

Confluencia
El GRC, juntament amb altres entitats de la comarca, formen part de la Confluència per una Cerdanya Sostenible / GRC

L'entitat cerdana ha fet una forta aposta per les jornades científiques, com ara les de botànica, de zoologia, de geologia i paleontologia i d’astronomia, a part de les jornades generals, cada dos anys. Des del GRC asseguren que es mantindran les jornades existents i n'incorporaran de noves, com ara, una jornada sobre informàtica i tecnologia, una jornada de meteorologia i una altra relacionada amb el món de la salut. Aquestes jornades, a més, estaran lligades a algun institut o centre universitari català de reconegut prestigi, a fi d’aconseguir arribar més lluny i d’augmentar la visibilitat de les jornades de portes enfora.

Jornades i sortides naturalistes

El GRC també té previst, per a l'any que ara encetem, augmentar el nombre de jornades de poesia i música que realitzen al llarg de l’any, amb noves localitzacions al llarg de la Cerdanya. També s'augmentarà l’ajut a l’edició de nous llibres relacionats amb la Cerdanya. "Tenim previst potenciar aquesta activitat els pròxims mesos i també difondre molt més les revistes digitals Ker i Querol, que seran accessibles a més repositoris públics i de les quals es faran presentacions públiques cada cop que surti un nou número", asseguren.

Sibil-la
Recuperació del Cant de la Sibil·la a Puigcerdà / GRC

Un altre dels objectius per al nou any és potenciar i augmentar el nombre i classe de sortides naturalistes. Actualment, es realitzen les sortides florals, conjuntament amb el Museu de Llívia i alguna sortida aïllada de zoologia. A partir d’ara, s’afegiran sortides botàniques arbòries, sortides d’aus i papallones i possiblement altres de relacionades amb més fauna. També s'augmentaran el nombre de sortides geològiques al llarg de l’any.

Festa dels Maiets i Ball del Barber de Meranges

El Grup de Recerca de Cerdanya recorda que al llarg dels anys han realitzat una tasca força extensa de recuperació de tradicions populars cerdanes, com la Nit d’Ànimes i els Espantanens, la festa dels Nyerros i Cadells en el marc de la festa Major de Puigcerdà o la recuperació del Cant de la Sibil·la. Ara, a més a més, asseguren que afegiran la festa dels Maiets i que mantenen converses amb l’ajuntament de Meranges per recuperar el Ball del Barber. També continuaran donant suport al Carnestoltes Tradicional del Pirineu, que se celebra a Bellver de Cerdanya, a les Falles de Bolvir i l’actuació del Kerresetcaps, a Puigcerdà, dins dels actes de la Nit de Sant Joan.

Enguany, el Grup de Recerca de Cerdanya s'ha proposat recuperar algunes activitats que es van deixar de fer per motius diversos, com són les exposicions fotogràfiques de temàtica comarcal i els debats. També volen, alhora, obrir les activitats del GRC al jovent, "un dels grans absents a la major part de les activitats que actualment organitzem", afirmen. L'entitat està preparant una bateria d’activitats per recuperar en part l’ús de la variant cerdana del català. Finalment, el GRC vol incrementar la relació de teixit associatiu comarcal amb altres entitats cerdanes de tipus cultural, cívic i ecològic. Tot plegat, "es tracta d’un programa ambiciós que ens comportarà reforçar l’actual Junta Directiva, a la qual s’incorporaran nous membres",  a part de la creació de l’esmentada Fundació, per separar les activitats cinematogràfiques de la resta d’activitats que fem des del GRC.

comentaris