07.12.2022 |
Viure als Pirineus

JOCS OLÍMPICS D'HIVERN 2030

El Govern preveu explicar ben aviat a la ciutadania la feina feta en la candidatura dels JJOO d'Hivern

Aquest divendres els responsables de la candidatura olímpica han mantingut una reunió amb el Consell d'Alcaldes de la Cerdanya
409d007e-2e8b-41a5-9f48-ca754b43ea51
Presentació del projecte de JJOO d'hivern als alcaldes de la Cerdanya / Albert Lijarcio
El Govern preveu explicar ben aviat a la ciutadania la feina feta en la candidatura dels JJOO d'Hivern

El Govern preveu poder explicar a la ciutadania la feina feta fins ara en la candidatura de Jocs Olímpics d'hivern Pirineus-Barcelona 2030, abans que els habitants de l'Alt Pirineu i Aran puguin decidir en una consulta a finals d'aquesta primavera si donen suport al projecte.

27736c64-f967-475e-b80d-f68e8a14f5ac
Isidre Chia, Ricard Font i Anna Caula al Consell Comarcal de la Cerdanya / Albert Lijarcio

Aquesta ha estat una de les demandes que se'ls ha traslladat aquest divendres en el marc del Consell d'Alcaldes de la Cerdanya, en el qual ha participat la secretària general de l'Esport, Anna Caula, i el secretari general de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Ricard Font. Així, s'ha remarcat que les infraestructures ja previstes al Pirineu s'executaran al marge dels JJOO perquè sinó, ha dit Font, s'estaria fent un "xantatge" a la ciutadania.

Caula ha explicat que les reunions amb els alcaldes sobre la candidatura dels Jocs d'hivern 2030 serveixen per apropar i construir aquest projecte amb el territori. També ha afirmat que Catalunya compta amb un "ADN esportiu" i que l'organització de grans esdeveniments com aquest no són un "punt i final", sinó que suposen "una peça més d'un engranatge" que ajuda a crear referents entre els infants.

La secretària general de l'Esport també ha detallat que, tot plegat, implica la mobilització d'uns 4.000 esportistes i que aquests volums ja els ha absorbit el Pirineu quan ha acollit altres proves esportives. En aquest sentit, ha destacat que el que faran els JJOO es dotar de projecció internacional aquest territori.

7cfec328-f26b-49b8-bc7b-6acd9330c677
Presentació del projecte de JJOO d'hivern als alcaldes de la Cerdanya / Albert Lijarcio

Per la seva banda, Font ha explicat que s'han de desenvolupar estratègies per promocionar el Pirineu des d'un punt de vista global i no en termes turístics. Així ha posat com exemple l'oportunitat de donar a conèixer aquesta marca per als productors agroalimentaris de la zona o per millorar els entorns dels parcs naturals. També ha dit que el Comitè Olímpic Internacional valora el llegat que quedarà al país i la implicació de la ciutadania i les institucions en el projecte.

Pel que fa al manifest contrari a la candidatura signat per més de 150 científics, el secretari general de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha valorat positivament que es posi sobre la taula les circumstàncies adverses a les quals caldrà fer-hi front. Així, diu que cal contrastar els diversos punts de vista per cercar posicions "complementàries" i ha conclòs que l'estudi del projecte per diversos col·lectius genera oportunitats per poder superar les possibles dificultats.

Mentre, el president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia, ha dit que els alcaldes han sortit "convençuts" de la reunió amb els representants del Govern i que la trobada ha servit per resoldre diversos dubtes que tenien sobre el projecte, com ara si aquest implicava la construcció de noves infraestructures "faraòniques". En aquest sentit, ha afirmat que ara hauran de traslladar a la ciutadania l'estat de la candidatura olímpica i han demanat l'organització de diversos actes per explicar als veïns com es desenvoluparan els Jocs, amb la voluntat, ha recalcat, que la població pugui votar "amb un bon criteri".

El Govern preveu explicar ben aviat a la ciutadania la feina feta en la candidatura dels JJOO d'Hivern
Comentarios