FIRES I MERCATS

Arrenca a Puigcerdà la Fira i el Concurs de cavalls amb bones previsions de vendes

La tradició de celebrar una fira per Tot Sants a Puigcerdà es remunta a l’any 1270 i el Concurs de cavalls de Puigcerdà arriba enguay a la seva 40a edició.
Fira i Concurs cavall Puigcerdà 2021
photo_camera Exemplars exposats a la Fira del Cavall de Puigcerdà /puigcerda.cat

Aquest dissabte ha arrencat la Fira i el Concurs de cavalls de Puigcerdà, que enguany arriba a la 40a edició. La Fira del Cavall de Puigcerdà és una de les més importants d’Europa. Durant tot el cap de setmana, 6 i 7 de novembre, els nombrosos visitants trobaran més de 1.000 exemplars de la raça autòctona dels Pirineus. L’acte més important és el concurs morfològic, on es presenten els millors exemplars. A més, la fira és multisectorlal, de manera que compta amb una important quantitat de paradetes de diversos productes.

L’any 2020 la fira es va haver de suspendre degut a la Covid19. Enguany, però, l’evolució de les dades epidemiològiques i de vacunació i la derogació de la majoria de restriccions vigents els darrers mesos fan possible, a dia d’avui, celebrar la fira, respectant al màxim les mesures de prevenció (mascareta, ús de gel hidroalcohòlic i distància social).

La fira de bestiar equí té lloc dissabte i diumenge al recinte firal del polígon industrial, i el concurs de cavalls el dissabte dia 6 a partir de les 10h. El concurs consta de les categories de sobranyes i sobranys, terçones i terçons, quartons, eugues amb pollí, sementals i millors ramaderies cerdanes.

Fira multisectorial

La fira multisectorial (també dissabte i diumenge), compta amb més de 250 parades i està ubicada a l’avinguda del Transpirinenc, al centre de la Vila (carrer Major, carrer Espanya, places Santa Maria-Herois i plaça del Call) i a la zona propera a l’estany (carrer Pons i Gasch, carrer Pere Borrell, plaça Pere Blasi, avinguda Schierbeck i camí Vell de Llívia).

L’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira, ha destacat la importància de poder celebrar novament la fira, que és la més important de bestiar equí del país, hi ha recordat que allò que la singularitza és el concurs de cavalls, que pretén posar en valor la ramaderia cerdana. L’alcalde ha agraït la feina de l’Associació de Criadors de Cavalls de Cerdanya, dels ramaders i de tot aquell personal i institucions que fan possible la fira, que té una logística complexa. Finalment, ha recordat que la tradició de celebrar una fira per Tot Sants a Puigcerdà es remunta a l’any 1270.

El regidor de la fira, Pere Tor, ha destacat que en aquesta edició està previst que la fira compti amb un elevat número de caps de bestiar, prop de 800 exemplars, i s’espera que pugui ser un bon any per a la compravenda d’animals i que el preu dels poltres oscil·li entre els 450 i 800 €, depenent de l’exemplar.

La fira ramadera de Puigcerdà genera una xifra de negoci important. Segons les dades del Departament d'Agricultura, en l’edició del 2019 es van tramitar prop de 200 permisos de transport per als animals venuts a compradors de fora de Catalunya.