GASTRONOMIA

La Festa del Trinxat omple el Poliesportiu de Puigcerdà amb mil comensals i deixa sentir la reivindicació pagesa

El sopar va comptar amb la presència de la presidenta del Parlament, Anna Erra, la consellera de Territori, Ester Capella. i altres personalitats rellevants de la vida cultural, social i política.
Trinxat 2024
photo_camera Foto de família de les autoritats remenant el trinxat abans des ervir-lo a prop d'un miler de comensals / @Anna_Erra

El pavelló poliesportiu de Puigcerdà va acollir, aquest dissabte a la nit, la 27ena edició de la tradicional Festa del Trinxat. El sopar, que va començar a les nou del vespre, va acollir prop d'un miler de comensals tant de Puigcerdà i la Cerdanya com de la resta del país, de França i d’Andorra, i va comptar alhora amb la presència de diverses personalitats rellevants de la vida cultural, social i política. Al costat de l'alcalde de Puigcerdà, Jordi Gassió, i del tinent d’alcalde i regidor de Turisme, Francesc Armengol, com a mestres de cerimòniess, van assistir a la gran festa gastronòmica de la Cerdanya representants de la política municipal i comarcal. Entre els convidats hi havia la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, la consellera de Territori, Ester Capella, i el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells. També s'hi van poder veure parlamentaris i representants polítics de diverses formacions.

Reivindicació pagesa

Per altra banda, una cinquantena de pagesos i ramaders de la Cerdanya, organitzats al voltant de la Plataforma Pagesa, es van aplegar a les portes del poliesportiu de Puigcerdà i van fer entrega d'un manifest reivindicatiu als representats polítics assistents a la Festa del Trinxat. A mitja tarda, els pagesos concentrats van fer una plantada de tractors i van organitzar una graellada en una àrea d'aparcament pròxima al poliesportiu municipal.

La gran mostra gastronòmica

La principal novetat d’aquesta 27a edició ha estat la creació del concurs “Trinxat de l’Any”, on s'ha tingut en compte aspectes com el sabor i la textura, el cuinat de la rosta, l’originalitat, l’aspecte o l’emplatat. Un jurat popular s'ha encarregat de designar el títol, dotat amb un trofeu i un pin que el restaurador guanyador podrà exhibir al seu establiment per promocionar tant el plat com la festa durant tot l’any.

La Festa del Trinxat és la principal mostra gastronòmica de la comarca i una cita obligada pels amants de la cuina cerdana, alhora que ha esdevingut una trobada multitudinària al cor de l’hivern, amb un sopar de gala que serveix d’aparador de la gastronomia local. Tot això amb el seu plat més reconegut –el trinxat– com a principal protagonista.

El trinxat de Cerdanya és un plat a base de trumfes (patata cerdana) i col d’hivern, tot acompanyat de la imprescindible rosta de cansalada. És un menjar amb molta personalitat, ja que la col ha de ser d’una varietat molt concreta i, a més, tocada pel gel que fa a les nits cerdanes. Tot lligat amb el suc de la rosta fregida d’un porc també de la terra.

Festa del Trinxat 2024
Les autoritats municipals remenant el trinxat abans de servir-lo als prop d'un miler de comensals / Francesc Armengol

El sopar va comptar, a banda del trinxat cuinat pels restaurants col·laboradors de la Festa del Trinxat, amb una degustació d’embotits i formatges del Pirineu, un entrant i un plat típic del territori. Tot plegat, elaborat amb productes de Km 0 treballats pel col·lectiu Cuina Pirinenca de Cerdanya.

Amb la participació activa dels pastissers de la comarca i la col·laboració destacada del celler d’empreses del municipi, la Festa del Trinxat es converteix en una experiència completa que celebra la riquesa gastronòmica de la Cerdanya.

La Festa del Trinxat l’organitza l’Ajuntament de Puigcerdà a través de les Àrees de Turisme i Festes, amb la col·laboració imprescindible de la Diputació de Girona, de l'IDAPA, de l’Associació Cuina Pirinenca de Cerdanya i de diversos restaurants, pastissers, proveïdors i establiments de Puigcerdà i comarca.