CULTURA

La família Deulofeu cedeix el seu fons documental a l'Arxiu Comarcal de Cerdanya

Aquest dimecres 20 de gener de 2016, a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya, l’alcalde de Puigcerdà, Albert Piñeira i el Josep M. Martí Deulofeu van signar el contracte de cessió en comodat del fons documental de la família Deulofeu. El contracte estableix que el fons Deulofeu quedi ingressat a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya per tal que sigui organitzat, descrit i posat a disposició dels investigadors i usuaris en general.

12509436_979383732134395_3585346528814864925_n
photo_camera Imatge de la cessió. Foto: Arxiu Comarcal de Cerdanya.

El fons Deulofeu està format per la documentació relativa a la gestió del patrimoni familiar, un patrimoni construït al llarg dels segles a base de matrimonis i transmissions entre famílies cerdanes com els Solanell, Coder, Aldràn, Vigué i, darrerament, Deulofeu. Conté tipologies documentals molt diverses com escriptures, correspondència, plets, contractes, testaments, etc. Té un volum aproximat de 5 metres lineals i una cronologia entre el segle XV i el XX.

Aquest fons, segons han explicat des del mateix arxiu a la seva pàgina de facebook, arriba en un estat d’extraordinari d’ordre i conservació atès que Antoni Deulofeu i Fatjó (1880-1916), avi del cedent, va fer-ne una ordenació i catalogació a principi de segle XX. Antoni Deulofeu va ser una gran afeccionat a la història i entre d’altres treballs va dedicar-se a la recerca sobre la família Solanell. També va dissenyar la reconstrucció de la casa Solanell del carrer Querol –que avui tothom coneix com a casa Deulofeu–.

La cessió del fons Deulofeu té una importància especial ja que es tracta del primer fons patrimonial que ingressa a l’Arxiu Comarcal, obrint així un gran ventall de noves temàtiques d’investigació entorn a la vida social i econòmica de la Cerdanya. Durant els propers mesos, l’Arxiu treballarà en la descripció i catalogació del fons per tal de fer-lo consultable el més aviat possible.

Albert Piñeira, alcalde de Puigcerdà, va agrair a la família Deulofeu la cessió d’aquest patrimoni que, a partir del seu ingrés a l’Arxiu, esdevé una font per a la història de la vila i la societat puigcerdanesa. Pel seu cantó, el Martí Deulofeu es va mostrar molt satisfet de saber que la documentació que durant tants anys i amb tanta cura ha guardat la seva família, es conservarà i serà d’utilitat per als historiadors.

comentaris