ESPAI TRANSFRONTERER

Escoles de l'Alta i la Baixa Cerdanya fan un primer intercanvi lingüístic i visiten productors locals

El projecte compta amb una subvenció Eurodistricte destinada a temes de cooperació a l'Espai Català Transfronterer
Intercanvi escolar Cerdanya 1
photo_camera Escoles de l'Alta i la Baixa Cerdanya fan un intercanvi lingüístic i visiten productors locals / Albert Lijarcio

Cinc escoles de la Cerdanya i quatre més de l'altra banda de la frontera i que compten amb un sistema educatiu bilingüe han dut a terme, per primer cop, un intercanvi que s'ha emmarcat en diverses visites a productors locals de la comarca. L'objectiu és afavorir que els alumnes es coneguin, millorin els coneixements de català i francès i apropar les dues cultures, tenint en compte la seva proximitat. El projecte està impulsat entre el Consell Comarcal de la Cerdanya i el PAT Alim d'Aquí i s'ha fet realitat amb l'ajuda d'una subvenció pluriennal Eurodistricte per al desenvolupament de projectes de cooperació a l'Espai Català Transfronterer i la col·laboració de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

Al Verger Cerdà, que forma part del Cerdanya Ecoresort de Prullans (Cerdanya), els alumnes de l'escola Alfons I de Puigcerdà i de la de la Guingueta d'Ix han pogut aprendre el procés de creixement de les hortalisses i arbres fruiters. La tècnica d'ensenyament del Consell Comarcal de la Cerdanya, Laia Alsina, ha dit que el territori està "ple de productes locals i moltes vegades els infants no veuen d'on surten les coses", tot detallant que les visites es fan tant a l'Alta com la Baixa Cerdanya.

Intercanvi escolar Cerdanya 2
Escoles de l'Alta i la Baixa Cerdanya fan un intercanvi lingüístic i visiten productors locals / Albert Lijarcio

Alsina ha indicat que fins ara "no hi havia un vincle" entre aquests centres que participen al projecte. En aquest sentit, Isabel Lanza, mestra de llengües estrangeres a l'Alfons I, afegeix que l'experiència també permet als professors veure altres models educatius. "S'ha de compartir, aprendre, anar un lloc i a l'altre i no diferenciar-nos pel simple fet d'una frontera".

Per la seva banda, un alumne de 4t, Arnau Gisbert, diu que aquestes estades els ajuden a fer nous amics i comunicar-se en francès. Mentre, Maria Gómez, de l'escola de Bourg-Madame, comenta que al seu centre les classes de català tenen lloc algunes tardes. Durant l'intercanvi, els estudiants comparteixen activitats de foment i promoció del territori.

Intercanvi escolar Cerdanya 3
Escoles de l'Alta i la Baixa Cerdanya fan un intercanvi lingüístic i visiten productors locals / Albert Lijarcio

Altres de les visites s'han dut a terme en granges d'animals i formatgeries, entre d'altres. A banda de l'Alfons I, han participat alumnes de 4t i 5è de la Baixa Cerdanya de l'escola Mare de Déu de Talló de Bellver de Cerdanya, l'escola Vedruna de Puigcerdà, la Bac de Cerdanya d'Alp i la de Santa Cecília de Bolvir. Mentre, de l'Alta Cerdanya ho han fet les classes de modalitat d'escolarització bilingüe francès – català d'Angostrina, Font-Romeu i Ur.