URBANISME

Els veïns d'Éller volen evitar que es puguin fer cases a l'entrada del poble

L'alcalde diu que aquests terrenys estan inclosos al POUM des de fa més de 30 anys i que no hi ha cap projecte constructiu previst.
Pla general d'una part dels terrenys qualificats com a sòl urbà que estan a l'entrada del nucli d'Éller, que pertany a Bellver de Cerdanya. Imatge del 28 de novembre de 2019 (Horitzontal).
photo_camera Pla general d'una part dels terrenys qualificats com a sòl urbà que estan a l'entrada del poble d'Éller, al municipi Bellver de Cerdanya/Albert Lijarcio

L'Associació de Veïns d'Éller, nucli que pertany al municipi de Bellver de Cerdanya, s'ha mostrat contrària a la possibilitat de fer noves cases a l'entrada del poble, en uns terrenys qualificats com a urbans i que estan inclosos des de fa més de tres dècades al Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Per aquest motiu, aprofitant el procés de tramitació del Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió dels sòls no sostenibles de l’Alt Pirineu, hi han presentat al·legacions per demanar que s'impedeixi edificar en aquesta àrea, fora que quedi plenament justificat. Mentre, l'alcalde de Bellver de Cerdanya, Xavier Porta, assegura que no s'ha presentat cap projecte constructiu i que tampoc ningú li ha manifestat el seu interès per fer-ho.

L'alcalde, Xavier Porta, assegura que no s'ha presentat cap projecte constructiu i que tampoc ningú li ha manifestat el seu interès per fer-ho.

Els veïns veuen "insostenible" per al poble la possibilitat que, en un futur, s'arribin a construir 22 nous habitatges just a tocar de la via que hi dona accés, cosa que implicaria que l'extensió del nucli augmentaria en un 29%. A més, asseguren que, aprofitant la configuració de carrers actual, hi ha espai per edificar-ne un centenar, sense que això pugui afectar, segons afegeixen, al paisatge i a l'activitat agrícola i ramadera que es desenvolupa al seu entorn, a més de la pròpia mobilitat per a aquesta zona.

El president de l'Associació de Veïns d'Éller, Joan Closas, explica que tant les persones que hi viuen com una part de les que hi tenen una segona residència s'impliquen en el dia a dia del poble i conformen una "comunitat", la qual, segons considera, es podria "desequilibrar" si el creixement urbanístic del nucli acaba sent "desmesurat". A més, assegura que l'estructura dels carrers s'ha mantingut pràcticament intacta des del segle XVIII, i per això creu que cal apostar perquè aquesta evolucioni de forma "sostenible".

Xavier Porta: Aquests terrenys estan inclosos al POUM des de fa més de 30 anys i no hi ha cap projecte constructiu previst

Per la seva banda, l'alcalde de Bellver de Cerdanya, Xavier Porta, diu que aquests terrenys estan inclosos al POUM des de fa més de 30 anys i que, ara per ara, no hi ha cap projecte constructiu previst en aquesta zona. A més, assegura que ni des d'Urbanisme, que proposa reduir aquesta àrea, ni els veïns d'Éller s'han posat en contacte amb ell per abordar aquesta qüestió. Per aquest motiu, el consistori també ha presentat al·legacions al PDU amb l'objectiu de mantenir el que ja figurava al pla urbanístic municipal.