Els fruits i les herbes oblidades, protagonistes del cap de setmana a Prullans

El poble de Prullans, a la Cerdanya, ha esdevingut un referent pel que fa a la producció agrícola ecològica i el turisme sostenible. I aquest cap de setmana, un cop més, des del poble s'organitza la Diada ARÇ, un certamen dedicat als fruits silvestres i a les plantes oblidades. De divendres a diumenge se celebren tallers, taules rodones, i un ampli ventall d'activitats gastronòmiques i culturals. 

Prullans
photo_camera Prullans

ARÇ, la Diada de Fruits i Herbes Oblidades de Catalunya va néixer fa 4 anys a partir d'una idea inicial del farmacèutic de Puigcerdà, Joan Muntané, que es va poder fer realitat gràcies a l'impuls i el patrocini de la gent de Prullans, un poble que creu en l'aprofitament dels fruits silvestres com a alternativa de present i de futur per a les comarques pirinenques, no només com a alternativa econòmica sinó també com a filosofia vital i com a una manera diferent d'entendre el món. Estem al Pirineu i aquí el contacte amb la natura, el coneixement d'aquesta i el respecte a l'entorn forma part de la nostra vida.

En la primeres edicions d'Arç, ja es va posar de manifest la necessitat d'articular un debat al voltant de l'aprofitament dels fruits silvestres com a alternativa social i economica i la necessitat de potenciar una xarxa d'empreses i particulars que treballin en qualsevol àmbit dels fruits oblidats del bosc. En totes les ponències i els intercanvis entre els visitants de les diferents diades s'ha fet evident la idea de què cal buscar noves fòrmules d'aprofitament d'uns fruits que al Pirineu els tenim a l'abast, que són poc valorats però que, en canvi, tenen unes qualitats naturals i medicinals extraordinàries. Cal aprofundir en aquesta filosofia i al poble de Prullans hi han posat fil a l'agulla.

La diada està organitzada per l'Ajuntament de Prullans, patrocinada pel Cerdanya Resort i la Diputació de Lleida i compta amb la col.laboració de diferents entitats com ara el Departament d'Agricultura, pesca i alimentació, el Parc Natural Cadí Moixeró, El Baridà, Edicions Salòria, l'Associació de Dones del Món Rural Cerdà o l'Associació Cultural i Cívica de Prullans, Cuina Pirinenca de Cerdanya a més de voluntaris d'arreu del territori català.

Programació i novetats d'enguany

ARÇ començarà el divendres dia 21 de setembre a les 5 de la tarda amb la IV Jornada PATT sobre plantes i fruits oblidats i continuarà amb un dels plats forts del cap de setmana que serà el Sopar-col·loqui amb degustació de diferents plats cuinats amb plantes i fruits dels voltants. L'endemà, el dissabte, a les 10 del matí es farà l'obertura del recinte firal i durant tot el dia es faran tallers (per exemple, es farà un taller d'estampació amb tints d'herbes), jornades gastronòmiques, l'explicació de contes del Pirineu, una taula rodona sobre rituals amb plantes i la jornada finalitzarà amb una conferència a càrrec de Maite Barcons sobre bruixeria i medicina màgica.

Finalment, el diumenge es farà una visita guiada pels voltants de Prullans (per conèixer els usos i tradicions de les plantes de la zona), al migdia es farà un taller d'amanides i unes jornades gastronòmiques al restaurant Arç del Cerdanya Resort per cloure la programació d'enguany.

Consultar el programa: Facebook de la Diada Arç