FIRES I TRADICIONS

Els cavalls i els visitants omplen el recinte firal de Puigcerdà

L’emblema de la fira de tardor és el Concurs i la Fira de Cavalls, la mostra de bestiar equí més important del país
Fira Puigcerdà 2
photo_camera El recinte firal de Puigcerdà aquest dissabte ple de visitants/Puigcerdà som tots-Arnau Valverde

Aquest dissbte 9 de novembre, el recinte firal de Puigcerdà s'ha omplert de cavalls i visitants. I és que Puigcerdà té una llarga tradició de fires i mercats. Concretament, després de la repoblació de la Vila pel rei Alfons I l’any 1177, ja al juny de 1182 es va establir la fira. Aquesta es va crear amb caràcter perpetu i anual, posant els firaires sota la protecció reial. Aquest privilegi fou confirmat repetidament pels monarques successors.

L’emblema de la fira de tardor és el Concurs i la Fira de Cavalls, la mostra de bestiar equí més important del país amb una xifra al voltant del miler de caps de bestiar i un volum considerable de compravenda d’animals.

El tradicional Concurs de Cavalls, que aquest any ha arribat a la 39a edició, i s'ha pogut seguir des de les grades instal·lades per l’Ajuntament.

A les10.00 h ha tingut lloc el concurs de sobranyes (femelles nascudes durant l’any 2018), a les 10.30 h el concurs de

sobranys (mascles nascuts durant l’any 2018), a les 11 h el concurs de terçones (femelles fins a 2 anys i mig), a les 11.45 h el concurs d’eugues amb pollí, a les 12.30 h el concurs de terçons (mascles fins a 2 anys i mig), a les 13.15 h el concurs de quartons (mascles de menys de 4 anys) i a les 14 h el concurs de sementals (sense límit d’edat).

També durant el matí també s'ha realitzat el concurs a la millor ramaderia de Cerdanya, amb dues categories: categoria A (lots de 6 eugues amb pollí, 2 femelles de recria i 1 semental) i categoria B (lots de 3 eugues amb pollí, 1 femella de recria i 1 semental). La fira de bestiar continuarà també aquest diumenge.

Sens dubte, l’Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya i els ramaders de la comarca són els protagonistes d’aquest certamen, que es complementa amb les diferents parades de la fira multisectorial i que es troben ubicades a la zona industrial de l'Estació, al centre de la Vila i als carrers a l’entorn de l’estany i el parc Schierbeck.

Enguany la coincidència de diumenge de la fira amb les eleccions Generals ha fet que, de forma excepcional, s’hagi decidit canviar l’escola Alfons I, habitual col·legi electoral del municipi, per l’Institut Pere Borrell, facilitant així l’accés al centre educatiu a totes aquelles persones que vulguin exercir el seu dret al vot.

comentaris