01.07.2022 |
Viure als Pirineus

MUNICIPIS

Xavier Porta anuncia que presentarà la seva dimissió com a alcalde de Bellver de Cerdanya

L'alcalde Xavier Porta, que ja ho hauria comunicat als seus regidors, diu que se sent cansat i que "ja és hora de plegar" i deixar pas a nous lideratges. La pressió per la polèmica d'una construcció en un terreny no urbanitzable de Talltendre, hauria tingut a veure en la decisió de dimitir.

Xavier Porta alcalde de Bellver Arxiu
Francesc Xavier Porta, alcalde de Bellver de Cerdanya / arxiu
Xavier Porta anuncia que presentarà la seva dimissió com a alcalde de Bellver de Cerdanya

L'alcalde de Bellver de Cerdanya, Francesc Xavier Porta, ha enviat una carta als veïns del poble on els comunica que ben aviat deixarà l'alcaldia. Porta dimiteix per la polèmica per la construcció d'una masia per part d'un dels seus fills, també regidor. L'entitat ecologista SOS Pirineus qüestiona l'edificació que s'ha construït sobre d'una altra en runes en un terreny rústic. L'entitat va presentar al·legació al consistori per demanar la paralització de la modificació del catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable, on es vol incloure aquesta construcció. Porta ha reconegut que no li agrada la "tensió" que ha generat la polèmica i el fet de veure cartells enganxats i veure cartells i rebre insults "molt desagradables".

Xavier Porta ha estat alcalde de Bellver de Cerdanya, segon municipi de la comarca en nombre d'habitants, durant quatre mandats municipals. Va ser escollir alcalde de Bellver de Cerdanya per primera vegada el 2007, sota les sigles d'ERC. A les següents eleccions es va presentar amb Endavant Cerdanya, partit creat a partir d'una escissió d'ERC. Porta ha dit que "ja és hora de plegar" i deixar pas a nous lideratges.

9f24e00e-eefb-47d7-8262-1dc400257b60
Construcció propetat de Joan Porta a Talltendre / SOS Pirineus

Des de SOS Pirineus sostenen que la construcció s'ha fet a sobre d'una antiga barraca d'eines que formava part d'unes mines de manganès. L'alcalde, però, afirma que aquesta estava situada en un altre lloc de la finca i que el punt on s'han dut a terme les obres correspon a una antiga casa. De fet, compten amb dues declaracions jurades que així ho corroboren i una menció al Butlletí Oficial de la Província (BOP) de Lleida de l'any 39. Mentre, l'entitat explica que en diversos mapes antics només s'hi assenyalen les mines i que en aquesta finca no hi hauria cap marca d'un habitatge.

Pel que fa a la modificació del catàleg de masies, va ser aprovat inicialment per unanimitat de tots els grups en el ple al juliol de 2020. Posteriorment, va passar a exposició pública, tot i que des del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori es va instar a finals de març d'enguany a prorrogar-lo cinc dies perquè, per error, s'havia computat el mes d'agost quan aquest període es considera inhàbil. Dins d'aquest nou termini ha estat quan SOS Pirineus ha presentat una al·legació i, posteriorment, també ha emès una queixa al Síndic.

Des de l'entitat assenyalen que en l'acta de la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu de finals de 2020 s'indica que la situació sobre la construcció està "sobre la taula". També han posat de manifest que, en aquell mateix període, efectius dels Agents Rurals van iniciar un expedient de disciplina urbanística en relació a aquestes obres. Una de les demandes que fan des de SOS Pirineus al Síndic, a banda que investigui el cas, es poder accedir a aquest informe dels agents rurals.

Mentre, Porta havia defensat que l'edificació es fa servir actualment com a cobert agrícola i que, amb aquesta finalitat, el maig de 2021 es va atorgar una llicència d'obres per construir-hi una part annexa. També ha dit que el mes de febrer passat es va aprovar provisionalment la modificació del catàleg, amb informes sectorials favorables corresponents, i que aquest expedient s'ha tramès a la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu per a la seva aprovació definitiva.

Carta pública de l'alcalde Xavier Porta Pous i del regidor Joan Porta Pardo

Carta Bellver
1
Carta Bellver 2
2

Xavier Porta anuncia que presentarà la seva dimissió com a alcalde de Bellver de Cerdanya
Comentarios