HISTÒRIA LOCAL

Daniel Piñol parla al Museu Cerdà sobre “Mercaders i notaris a Puigcerdà a l'edat mitjana”

El fons notarial custodiat a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya és excepcional, per la gran quantitat de documents que es conserven i pels pocs buits que hi ha al llarg de tot el seu registre que abraça diversos segles, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat.
Daniel
photo_camera Daniel Piñol ha parlat sobre “Mercaders i notaris a Puigcerdà a l'edat mitjana” / GRC

Aquest dissabte, dia 14 de maig, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la conferència: “Mercaders i notaris a Puigcerdà a l'edat mitjana”, a càrrec del Dr. Daniel Piñol Alabart, professor de Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat de Barcelona.

El conferenciant va explicar que el fons notarial custodiat a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya, a Puigcerdà, és excepcional, per la gran quantitat de documents que es conserven i pels pocs buits que hi ha al llarg de tot el seu registre que abraça diversos segles, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat.

A partir d’aquests fons, és possible reconstruir l’activitat econòmica i social de Puigcerdà al llarg dels segles. Concretament, ens va explicar la importància cabdal de dues figures: els notaris, com a escrivents i fedataris públics i els comerciants, que feien possible la vida comercial a la Vila i al seu entorn.

Els diversos llibres notarials estan molt ben estructurats i diferenciats en Liber Firmitatis, Liber Extraneorum, Liber judeorum, etc., cosa que permetia als notaris accedir fàcilment a la gran quantitat de registres existents, ja que el nombre d’operacions comercials i d’altres tipus que es realitzaven era enorme. Destaquen especialment els dijous, que era quan més transaccions es realitzaven.

La conferència va ser seguida per un nombrós públic que va formular alguna pregunta en acabar la sessió.