06.12.2021 |
Viure als Pirineus

SOLIDARITAT

El cuiner llivienc Albert Boronat participa en un llibre benèfic de receptes

El projecte solidari l'ha promogut Ferran Alvarez, un reclús de la presó Lledoners.
Albert Boronat
El cuiner Albert Boronat, de l'Ambassade de Llívia / llivia.org
El cuiner llivienc Albert Boronat participa en un llibre benèfic de receptes

El cuiner de Llívia, Albert Boronat (restaurant l'Ambassade), és un dels vuitanta cuiners i cuineres del país que participarà en el llibre "Cuina des del racó de pensar…", un projecte que ha impulsat Ferran Alvarez, reclús de Lledoners. Es tracta d'una iniciativa editorial solidària i benèfica, ja que la totalitat dels beneficis econòmics de la venda del llibre aniran destinats al Banc dels Aliments i a La Llar de Pere Casaldàliga.

Boronat va ser convidat al projecte a través d'una carta que va rebre el passat mes d'abril. "En teoria —diu— ningú ja no escriu cartes, actualment. La sorpresa encara fou més gran en el moment de llegir el contingut. I no vaig tenir cap dubte; i tant que volia participar en el projecte!", explica el reconegut cuiner llivienc.

Però com? O, amb quina recepta? El mateix impulsor de la proposta editorial és qui ha triat els cuiners i les cuineres. I ha estat ell qui ha triat, també, el plat o la recepta que els professionals dels fogons havien de fer. Alerta! Receptes redactades i elaborades pel mateix Alvarez. El repte era, doncs, verificar que la recepta era bona i fer una fotografia per il·lustrar el llibre (una fotografia, que per cert, també s'ha aprofitat per a difondre a les xarxes socials, com ara Instagram, al compte: instagram.com/adnfoodie).
"En el meu cas em va suggerir que preparés un coulant de foie, d'inspiració francesa. És evident que sabia que jo, per la meva formació, m'hi apuntaria. La vaig fer i li vaig retocar molt poca cosa… només vaig retallar el procés de l'elaboració. Estava molt ben definida", afirma Boronat.

Altres xefs cerdans participen
A la Cerdanya, però, Boronat no és l'únic que participarà en aquest projecte. També hi ha La Borda del Ceretà i el Sal i Oli —tots dos a Puigcerdà— i Cal Calsot (Montellà), amb en Chus Iniesta, na Gigi Barò, en David Roca i en Carles Pellejero.

"Molt sorprès de la resposta que he obtingut"
Alvarez, de 65 anys, gestor d'empreses barceloní condemnat a 5 anys i mig de presó per delicte fiscal, és un gran aficionat a la gastronomia i al sector agroalimentari del país. La seva devoció per la cuina va fer que seguís diferents cursos monogràfics de cuina a les escoles d'hostaleria de Barcelona. Alvarez afirma que quan va entrar a la presó va pensar com omplir les hores mortes en un projecte solidari.

"Sempre m'ha agradat la cuina, però atrevir-me a escriure un llibre hi ha un univers. Així que vaig dedicar-me a idear receptes i com que jo no tinc cuina a la presó i tampoc no tinc càmera de fotos, vaig buscar en els professionals del sector el suport que em calia. I molt sorprès de la resposta que he obtingut!", detalla. La primera persona que va apuntar-se a la iniciativa va ser la xef Carme Ruscalleda.

Alvarez vol agrair la gestió que ha fet des de l'exterior Pep Nogué, cuiner, autor de llibres i director de la Culinary Institut of Barcelona, que li ha gestionat la publicació de llibre a través de Cossetània Edicions. I a l'Anna Valverde, voluntària de la Llar de Pere Casaldàliga, "a qui vull destacar un especial agraïment per tot el suport que m'ha donat des del primer dia, amb una feinada que porta, amb trucades, correus electrònics i gestionant l'Instagram com una communnitty mànager professional", afirma. "Més de cent persones han donat un cop de mà en aquest projecte, però sens dubte aquestes dues han estat determinants perquè la iniciativa fos viable", afegeix Alvarez.

El pròleg del llibre el farà Jordi Cuixart, president d'Òmnium Culturali company de mòdul "tota energia i generositat", diu.

El llibre, finalment, recollirà una vuitantena llarga de receptes, amb les seves corresponents fotografies. Això vol dir que tants cap tants barrets: més de 80 cuiners i cuineres del país han participat en la iniciativa.

El cuiner llivienc Albert Boronat participa en un llibre benèfic de receptes
Comentarios