EMERGÈNCIES

El Conseller Argimon clou el 1er Congrés d'Emergències Mèdiques Transfronteres "Som Pirineu" celebrat a Alp

El projecte EGALURG culmina a Alp en el 1er Congrés d'Emergències Mèdiques Transfronteres "Som Pirineu" celebrat a Alp el 12 i 13 de maig.
1r congrés emergències Alp 2
photo_camera El Conseller Argimon clou el 1er Congrés d'Emergències Mèdiques Transfronteres celebrat a Alp / govern.cat

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha tancat el 1er Congrés d’Emergències Mèdiques Transfrontereres que s’ha celebrat ahir i avui a Alp i que ha comptat amb la participació de més de 500 assistents. Durant la cloenda, el conseller ha posat de manifest la necessitat de superar les barreres jurídiques i administratives per avançar cap a una salut europea. “Les persones no entenen de fronteres ni de diferents sistemes de salut”, ha afegit.

El Congrés també ha comptat amb la participació de la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, entre d’altres autoritats i gestors sanitaris de Catalunya, Navarra, França i Andorra.

Durant les dues jornades s’han compartit els resultats assolits al llarg dels més de 3 anys que ha durat el desenvolupament del projecte transfronterer, així com les experiències de treball conjunt en la visió d’emergències que ha permès posar en pràctica, per primera vegada, la col·laboració entre equips sanitaris de diferents territoris.

1r congrés emergències Alp 1
1r Congrés d'Emergències Transfrontereres a Alp / govern.cat

Durant la presentació del Congrés, Jaume Estany, gerent del SEM ha destacat que “el projecte Egalurg ha posat les bases per la cooperació en l’àmbit sanitari entre els territoris que es troben a banda i banda dels Pirineus i ha mostrat el camí per superar les barreres geogràfiques i administratives que condicionen l’actuació dels cossos d’emergències mèdiques”.

A més dels resultats del projecte Egalurg, el Congrés d’Alp ha permès compartir punts en comú de diferents metodologies de resposta a les emergències mèdiques, en concret sobre la possibilitat d’aplicació dels protocols realitzats a la Cerdanya, així com els reptes d’integració transfronterera pendents. Al mateix temps, s’han abordat les experiències d’altres projectes de cooperació territorial en l’àmbit de les emergències mèdiques com són l’Hospital de la Cerdanya i projectes de cooperació operativa en l’àmbit de les emergències com el projecte Cooperem i el projecte Helinet.

Prop de 500 professionals, gestors sanitaris i autoritats polítiques participen al Congrés per compartir els resultats del projecte i abordar els reptes de futur de la cooperació sanitària

El Congrés ha comptat amb la participació dels 4 impulsors del projecte que són, a més del Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM), el Centre Hospitalari de Toulouse, el Centre Hospitalari de la Costa Basca i el Centre d’investigació biomèdica Navarrabiomed.

També hi ha assistit representants de l’Hospital Nostra Sra. de Meritxell d’Andorra, de l’Hospital de la Cerdanya, de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, del Centre Hospitalari de Perpinyà, de la Fundació Hospital de la Seu d’Urgell, del SAMU i SEM de Puigcerdà, del Servei Aranès de la Salut (AranSalut), del SAMU de Perpinyà, del SAMU d’Astúries.

Taules rodones, tallers formatius i expositors amb visió de xarxa

La xarxa sanitària en el seu conjunt és un dels elements claus de l’èxit de la cooperació entre territoris. Per aquest motiu, més enllà de la cooperació extrahospitalària, la jornada d’avui ha tractat la cooperació dels serveis d’urgències  amb els centres sanitaris, en una taula que ha estat moderada per la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel.

Durant el Congrés, s’han presentat els resultats de la simulació sanitària realitzada a Llívia el passat 21 d’abril en què per primera vegada es va escenificar la cooperació transfronterera entre cossos sanitaris

Durant la taula moderada per Felip Benavent, gerent de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, s’ha parlat dels plans de contingència, com a eina de planificació de la resposta pel que fa a l’atenció massiva de pacients en grans esdeveniments.

Un dels objectius cabdals del projecte Egalurg és la formació dels professionals dels diferents territoris per tal que, arribat el moment, sàpiguen treballar conjuntament. Per aquest motiu, durant les jornades d’ahir i d’avui s’han organitzat expositors i tallers de simulació i de posada en pràctica dels protocols tant clínics com de gestió i registre d’Incidents amb múltiples afectats, amb pacients traumàtics i pacients crítics.

En aquest sentit, avui divendres s’han pogut compartir els resultats i aprenentatges derivats de l’exercici de simulació sanitària amb múltiples víctimes que es va realitzar el passat 21d’abril a Llívia i en què van participar, per primera vegada, equips sanitaris de Catalunya, França i Andorra.

La formació ha comptat també amb un taller sobre la nova plataforma informàtica GA-IMA que ha desenvolupat el SEM com a eina de comunicació entre els intervinents en un Incident d’aquestes característiques, així com la gestió i registre dels afectats.

Durant els exercicis pràctics, s’ha dut a terme el desplegament de l’UMPEO, (la Unitat Mòbil Polivalent Europa-Occitània) desenvolupada pel Centre Hospitalari Universitari de Toulouse, una instal·lació mòbil única a Europa capaç de desplegar-se en 45 minuts i que pot acollir fins a 18 pacients en el seu interior.

El projecte EGALURG

EGALURG és una iniciativa de cooperació transfronterera liderada per 4 territoris:  el Centre Hospitalari de Toulouse – que lidera el projecte-, el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM), el Centre Hospitalari de la Costa Basca i el Centre d’investigació biomèdica Navarrabiomed, i compta amb la participació de més de 17 entitats associades que engloben sobretot hospitals, però també centres d’investigació i de formació.

El projecte, integrat al programa POCTEFA, té per objectiu la igualtat d’accés a les prestacions d’urgències a ambdues bandes de la frontera i l’optimització dels recursos humans i materials

EGALURG té com a objectiu donar resposta a les situacions d’emergència que es puguin generar al llarg dels 700 km que representen l’extensió pirenaica nord de la península. A banda de França, Catalunya i Navarra, la xarxa operativa agrega també els territoris d’Aragó i d’Andorra. La seva posada en marxa ha de permetre consolidar l’equitat en l’accés a les prestacions d’urgències per les poblacions d’ambdues bandes de la frontera, així com optimitzar els recursos tant humans com materials.  

La xarxa EGALURG té un pressupost total de 2.343.192 euros cofinançat, en un 65%, pel Fons FEDER. La proposta transpirinenca s’integra al programa POCTEFA (Programa Interregional Espanya-França-Andorra), que té com a objectiu reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra, a través de la posada en marxa d’activitats i estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.