SUCCESSOS

Desmunten la barrera i trenquen la senyalització que prohibeix el pas motoritzat a la muntanya de Lles i Aransa

Els conductors, de nacionalitat francesa, van circular amb els seus vehicles tot terreny per la muntanya del municipi.
Pla obert de l'aparcament del Refugi Cap del Rec, a la base de l'estació de nòrdic de Lles, amb un cartell que indica la prohibició de circular als vehicles i uns horaris dels busos que van a Pollineres. Imatge de l'1 de setembre de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Un cartell que indica la prohibició de circular als vehicles que van a Pollineres / ACN

El passat dia 1 de juliol, un grup de persones al volant de diferents buggies van infringir l’Ordenança municipal reguladora de l'accés amb vehicle motoritzat a la muntanya de Lles i d'Aransa. Els conductors dels vehicles, de nacionalitat francesa, van desmuntar i trencar la barrera i la senyalització vertical que prohibeix el pas situada al Fornell (Aransa) i posteriorment van circular amb els seus vehicles per la muntanya del municipi.

La ràpida actuació dels Mossos d'Esquadra, Agents Rurals i la col·laboració ciutadana va permetre localitzar i identificar als conductors dels buggies abans no aconseguissin sortir del municipi. Aquestes persones han estat denunciades penalment i se'ls aplicarà la sanció màxima segons l'ordenança municipal corresponent.

Els darrers anys hi ha hagut una tendència general a dur a terme activitats a les comarques pirinenques. Aquest interès creixent i generalitzat en una zona concreta pot esdevenir un problema tant pel mateix territori com per les persones que hi habiten sobretot si parlem de la massificació d'un medi fràgil, incapaç d'assumir altes densitats de persones i vehicles.

Pla obert on es veuen tres persones al costat d'un dels busos llançadora que cobreix el trajecte entre l'aparcament del Refugi Cap del Rec, a la base de l'estació de nòrdic de Lles, i la font de Pollineres. Imatge de l'1 de setembre de 2021. (Horitzontal)
Aparcament del Refugi Cap del Rec, a la base de l'estació de nòrdic de Lles, i la font de Pollineres / ACN

En el cas concret de la muntanya de Lles i Aransa s'ha comprovat com l'augment de vehicles circulant, ha afectat el benestar dels usuaris del medi, siguin residents o visitants, a la tranquil·litat necessària per al bestiar domèstic i els animals salvatges, a l'estat de les zones de prats de pastura que es troben als vorals de les pistes, a les infraestructures, refugis, etc. Tot un seguit de greuges que fins fa uns anys es podien anar assumint, "però que darrerament ja no es poden suportar", asseguren des de l'Ajuntament de Lles de Cerdanya a través d'un comunicat..

Per això, l’any 2022 va entrar en vigor Ordenança municipal reguladora de l'accés amb vehicle motoritzat a la muntanya de Lles i a la muntanya d'Aransa amb l'objectiu regular l'accés motoritzat al medi natural i garantir la conservació del patrimoni natural, preservar l'estat de les pistes i accessos, garantir el benestar del bestiar domèstic i la fauna salvatge, el respecte a l'usuari i vianants i a la propietat pública, i especialment l'accés a la muntanya de Lles i Aransa.

Després dels fets del dia 1 de juliol, des de l'Ajuntament s'ha treballat per reforçar la vigilància amb controls tant dels Mossos d'Esquadra com dels Agents Rurals.

Pla obert dels dos busos llançadora aparcats a l'entorn de la font de Pollineres, a Lles de Cerdanya, on hi ha el camí que va cap als Estanys de la Pera. Imatge de l'1 de setembre de 2021. (Horitzontal)
Dos busos llançadora aparcats a l'entorn de la font de Pollineres, a Lles de Cerdanya, on hi ha el camí que va cap als Estanys de la Pera / ACN

Per altra banda, s'ha treballat conjuntament amb el Consell Comarcal de la Cerdanya per habilitar un servei de bus llançadora durant les dates de més afluència turística, per tal de fomentar les activitats al medi natural.

Aquest servei té la voluntat de facilitar la mobilitat i l'accessibilitat sostenible de la població resident i dels visitants als diferents punts d'atracció turística del municipi de Lles de Cerdanya, per la regulació de l'accés motoritzat al medi rural i natural durant el període d'estiu de màxima afluència.

El servei és la connexió entre el Cap del Rec (Lles de Cerdanya) i El Fornell (Aransa) fins a Pollineres.

Per dur a terme el servei s'han creat dues rutes una de Cap del Rec a Pollineres i l'altre del Fornell a Pollineres. El servei de transport de les llançadores s'iniciarà el dissabte 22 de juliol i s'oferirà els dies 23, 26, 27, 28, 29, 30, 31 de juliol, tot el mes d'agost i els dies 1, 2, 3, 9, 10 i 11 de setembre.

El preu del transport és de 2 € per viatge, d'anada o tornada o de 3 € de la combinada d'anada i tornada. Per les persones jubilades i els menors dels vuit anys és gratuït.