22.05.2022 |
Viure als Pirineus

ARQUEOLOGIA

Comença la campanya d’excavacions al Fòrum romà Iulia Libica i al Castell de Llívia

Els treballs d’excavació al Fòrum romà de Iulia Libica i al Castell de Llívia estan liderats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC).
created by dji camera
La campanya d’excavacions a Llívia va començar el passat 3 de maig /llivia.org
Comença la campanya d’excavacions al Fòrum romà Iulia Libica i al Castell de Llívia

La campanya d’excavacions a Llívia va començar el passat 3 de maig i els treballs arqueològics tindran dos punts principals d’intervenció: el Fòrum romà Iulia Libica i el Castell de Llívia.

En el cas del fòrum romà, els responsables de l’excavació centren l’actuació en la realització d’un tall estratigràfic* per comprovar i datar les diferents fases d’ocupació de l’espai del fòrum i determinar l’evolució arquitectònica d’aquest assentament. A la tardor, una vegada finalitzats els treballs d’excavació d’aquesta campanya, s’espera que bona part de l’espai quedi visible en el seu conjunt, senyalitzat i endreçat. En aquest sentit, caldrà que els serveis públics de subministrament que avui creuen pel mig de l’excavació (electricitat i gas) hagin estat finalment desviats.

En el cas dels treballs que s’han de fer el mes de juliol a la part alta del Puig del Castell de Llívia aquests s’enfoquen en constatar arqueològicament si en el seu moment hi hagué un assentament ibèric-ceretà. Se sap de l’existència d’un poblat medieval però mai no s’hi ha fet una exploració específica. Fins a la data, i sense haver estat un jaciment treballat, hi ha aparegut esporàdicament algunes peces de ceràmica d’època ibèrica i republicana romana.

La campanya del 2021 es dividirà en tres fases diferents:

.-del 3 al 30 de maig es farà excavacions al Fòrum romà Iulia Libica;

.-del 5 al 16 de juliol, a la part alta del Puig del Castell, es faran diferents sondejos amb l’objectiu de constatar l’existència o no d’un assentament d’un poblat ibèric-ceretà i/o d’estructures romano-republicanes a la zona;

.-a partir de la segona quinzena d’agost i durant el mes de setembre es tornarà a excavar en el fòrum amb la participació d’una desena d’estudiants del Grau d’Arqueologia de la UAB.

Els treballs d’excavació al Fòrum romà de Iulia Libica i al Castell de Llívia estan liderats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC). En el projecte hi col·laboren la Diputació de Girona i la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat-Servei d’Arqueologia. Els treballs d’excavació són dirigits pels arqueòlegs César Carreras i Jordi Guàrdia.

Comença la campanya d’excavacions al Fòrum romà Iulia Libica i al Castell de Llívia
Comentarios