CINEMA

La 13a edició del Cerdanya Film Festival, la gran cita al Pirineu del millor talent emergent

La 13a edició del Cerdanya Film Festival arriba amb novetats rellevants: dues setmanes d'activitats i projeccions, una nova seu i un ambiciós programa professional d'abast transfronterer centrat en la coproducció internacional.
Cerdanya_Film_Festival_13_edicio
photo_camera La 13a edició del Cerdanya Film Festival arriba amb novetats rellevants / Cerdanya Film Festival

Aquesta nova entrega del Cerdanya Film Festival - Festival Internacional de Cinema de Cerdanya, que tindrà lloc de l'1 al 14 d'agost de 2022 de forma presencial, online i itinerant, proposa un programa crític i compromès, buscant la promoció de noves cinematografies i nous talents emergents del panorama nacional i internacional a partir de films produïts en el darrer any natural.

Els espectadors podran gaudir d'un programa base de 40 sessions de projecció, 150 films seleccionats, tant curtmetratges com llargmetratges, dels gèneres de ficció, animació i documental. El Cerdanya Film Festival és des de l'any passat un dels certàmens assenyalats per l'Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España com a col·laborador amb els Premios Goya en la selecció de les categories de millor curtmetratge de ficció espanyol i millor curtmetratge documental espanyol. 

image007

El Cerdanya Film Festival és també un important hub de l'audiovisual del Pirineu, ja que acull diverses iniciatives de rellevància i de projecció internacional adreçades al públic professional.

Jordi Forcada, director del Cerdanya Film Festival:  "Som i volem ser un punt de trobada del talent emergent i el cinema de tot l'àmbit pirinenc transfronterer, de professionals acreditats i de noves vocacions, de nous públics i noves maneres de fer."

Un festival en creixement

L'estancament del públic a les sales de cinemes és un fet palpable i generalitzat i cal intentar revertir-ho des d'iniciatives com el Cerdanya Film Festival que transcendeixen la programació habitual a la qual té accés el públic cerdà. El Certamen proposa una experiència cinematogràfica fresca per tal que el públic pugui respirar i recuperi les ganes de gaudir d'anar al cinema i de les millors propostes audiovisuals de l'any, de les millors directores i directors del panorama emergent nacional i de peces premiades als grans festivals de cinema del món.

Enguany, el Cerdanya Film Festival afegeix una nova seu permanent a Puigcerdà i trasllada part de les projeccions al Cinema Avinguda. Aquesta cèntrica sala comercial, de 500 localitats i llarga trajectòria a la Vila, està equipada amb les últimes tecnologies de projecció i so i suposa un gran salt endavant pel Festival en l'àmbit tècnic. Es programaran sessions matinals (12h) i nocturnes (22h), durant tots els dies de la mostra. 

image008

La programació definitiva de les diferents seccions del festival i la venda d'entrades i abonaments es farà pública a finals del mes de juny. 

Una aposta per la indústria audiovisual transfronterera

Com a principal esdeveniment audiovisual del Pirineu, el Cerdanya Film Festival fa una aposta decidida per vertebrar el sector a tota la regió, amb l'objectiu de crear sinergies entre tots els seus grups d'interès a escala institucional, industrial, professional i artístic a través de múltiples propostes centrades en el desenvolupament, el treball en xarxa, l'assessorament i la promoció de nous talents i nous projectes. 

Les activitats d'indústria del Cerdanya Film Festival es conceben com un espai de comunicació que facilita el diàleg entre productors de cinema de tot l'àmbit pirinenc transfronterer, en un punt de trobada de coproducció i de mercat d'obres i professionals d'aquesta. És un escenari que propicia el creixement artístic dels projectes, la coproducció internacional, la xarxa de contactes i augmenta les possibilitats de finançament dels projectes, ja que compta amb la complicitat de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC). Les activitats d'enguany se centraran en la coproducció minoritària transfronterera, un concurs de projectes en desenvolupament (Links), els rodatges en espais protegits del Pirineu i en un Meeting transfronterer de professionals que ha de posar la primera pedra d'un Clúster Transfronterer de l'Audiovisual del Pirineu. 

image005

Pel que fa a les activitats de creació audiovisual, repeteix una nova edició de l'exitós Laboratori de Creació Audiovisual a Bellver de Cerdanya i creix amb un campus juvenil de cinema orientat a joves entre 12 i 17 anys. Completa el programa Smartfilms, un concurs de rodatge en 48h obert a tothom. Aquestes activitats es fan de la mà del programa Acció>Cinema i el Parc Natural del Cadi-Moixeró. 

Cinema Transhumant

En col·laboració amb Terra Gollut Film Festival, hem engegat aquesta nova iniciativa a Cerdanya, enfocada a la projecció de 6 continguts audiovisuals de caire social amb posterior debat en el marc del certamen. Les projeccions tindran lloc a Bellver de Cerdanya i Puigcerdà -a la fresca- i entre altres films es podran veure els llargmetratges "15 hores" (Judith Colell, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català), "La cigüeña de Burgos" (Joana Conill) o l'aclamat documental "Encara hi ha algú al bosc" de la periodista de Puigcerdà Teresa Turiera (qui va cobrir per TV3 la guerra dels balcans). La iniciativa, creada per apropar el cinema a micropobles, tindrà continuïtat a través del programa del Terra Gollut a poblacions com Planoles, Pardines, Queralbs, Toses o Setcases, entre d'altres. 

Quim Roqué, director del TGFF: "Som festivals de cinema que treballem per dur el setè art a espais on no se l'espera, al Pirineu i pobles petits, també treballem amb el cinema per la transformació social, denunciem la vulneració de drets, presentem alternatives i donem veu als sense veu, una visió transformadora que compartim"

El Cerdanya Film Festival és un festival soci de Catalunya Film Festivals, Federación Pantalla i Costa Brava-Girona Festivals. És també certamen col·laborador amb l'Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España - Premios Goya i compta amb el segell de bones pràctiques de l'Asociación de la Industria del Cortometraje (AIC). Compta amb el suport i finançament institucional del Ministerio de Cultura y Deportes del Gobierno de España - Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales (ICAA), el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya - Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), el Departament d'Exteriors de la Generalitat de Catalunya - Agència Catalana de Cooperació per al Desenvolupament, la Diputació de Girona, el Parc Natural del Cadí-Moixeró i l'Ajuntament de Puigcerdà.