LLEURE

El Govern promou la participació de catalans residents a l'estranger en activitats de lleure a La Molina

Carles Campuzano i Meritxell Serret han visitat les colònies de ‘L’estiu és teu’ a la Molina en què participen nens i nenes catalans que resideixen fora del país

20230725181132_1L8A2379
photo_camera El conseller Campuzano i la consellera Serret a La Molina / govern.cat

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, han visitat l’alberg La Molina Xanascat per conèixer l’experiència d’infants i joves catalans residents a l’estranger que estan participant en unes colònies del programa ‘L’estiu és teu’. Es tracta d’una iniciativa que s’ofereix des del 2017 a la Catalunya exterior arran d’una col·laboració entre els dos departaments i on ja hi han participat, al llarg de cinc edicions, més d’un centenar d’infants i joves inscrits al Registre de catalans i catalanes residents a l’exterior gràcies a una reserva de places específica per aquest col·lectiu. 

En l’edició d’enguany, s’hi han inscrit un total de 25 infants i joves, distribuïts al llarg de l’estiu en tres torns del programa a la Molina i a l’Escala. La majoria resideixen en països europeus, com ara d’Alemanya, Bèlgica, França, Països Baixos, Portugal i el Regne Unit, però també hi ha participació d’infants residents a altres continents, com ara els Estats Units, el Canadà i Moçambic. 

20230725182931_1L8A2452
El conseller Campuzano i la consellera Serret durant la visita a La Molina / govern.cat

En el decurs de la visita, els consellers han explicat que els dos departaments han renovat l’acord que, a banda de la reserva de places a ‘L’estiu és teu’, també inclou altres avantatges com descomptes en la xarxa d’albergs Xanascat, l’opció de participar al programa Vacances en família o l’obtenció del Carnet Jove de la Generalitat.

Catalunya compta amb una xarxa d’albergs i una oferta d’activitats de lleure molt potent que complementa la gran oferta d’activitats que tenim a nivell de país. Des de Xanascat, l’Agència Catalana de la Joventut i el Govern en conjunt contribuïm a fer totes aquestes activitats més accessibles i obertes a tothom", ha assegurat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, en el transcurs de la visita.

Per la seva banda, la consellera Meritxell Serret ha destacat que facilitar l’aprenentatge del català a infants i joves que viuen fora del país és “una prioritat” per al Govern, ja sigui amb aquesta reserva de places a ‘L’Estiu és teu’ o el programa ‘Vacances en família’, entre d’altres iniciatives. Segons Serret, l’executiu treballa “intensament” per oferir aquest ampli catàleg de serveis al mig milió de catalans i catalanes que viuen a fora del país. “Forma part del nostre objectiu de ser útils a la ciutadania i de fer aquesta acció exterior útil per al dia a dia de la gent”, ha insistit des de la Molina.

20230725183434_1L8A2464
Els dos consellers han renovat el conveni./ govern.cat

Potenciar l’aprenentatge del català als infants que creixen fora del país 

Facilitar l’accés d’infants i joves residents a l’estranger al programa ‘L’estiu és teu’ forma part del catàleg de serveis que la Generalitat de Catalunya ofereix a la ciutadania resident a l’estranger. En concret, aquesta iniciativa pretén obrir l’oferta de lleure a la comunitat catalana a l’exterior i oferir la possibilitat que infants i joves d’aquest col·lectiu puguin gaudir d’activitats de lleure i formatives durant les seves vacances, en convivència amb altres infants i joves residents a Catalunya i amb la possibilitat de conèixer diferents indrets del país. 

Des del 2017, la col·laboració entre l’Agència Catalana de Joventut i el Departament d’Acció Exterior i Unió Europea permet reservar places per a aquest col·lectiu dins dels torns regulars del programa en la modalitat de colònies combinades, on es practiquen tant idiomes com esports. En aquest sentit, els infants residents a l’exterior poden gaudir d’aquesta experiència amb la resta d’infants residents a Catalunya amb l’especificitat que, quan els segons fan classes d’anglès, aquest infants i joves que creixen fora del país tenen la possibilitat d’assistir a classes de llengua catalana amb l’objectiu de millorar-ne el seu domini i fer-ho en un entorn lúdic. 

20230725185236_1L8A2525
El conseller Campuzano i la consellera Serret parlen amb els participants de l'activitat que aquests dies es fa a La Molina / govern.cat

Vacances en família i descomptes als albergs de la Xanascat

El conveni subscrit entre els dos departaments també preveu un 10% de descompte en l’allotjament als albergs de la Xanascat per aquelles persones residents a l’estranger que presentin la inscripció al Registre de catalans i catalanes a l’exterior.

A més, la comunitat catalana resident a l’estranger podrà participar amb les mateixes condicions que les famílies residents a Catalunya del Vacances en família. Aquest programa de lleure familiar es du a terme als albergs de la Xanascat i fomenta, com un aspecte educatiu, la convivència amb la resta de famílies participants.

Finalment el conveni també recull el dret dels catalans entre 12 i 30 anys residents a l’exterior a sol·licitar el Carnet Jove de la Generalitat de Catalunya, que emet l’Agència Catalana de la Joventut.