19.05.2022 |
Viure als Pirineus

CERDANYA

Carles Adserà: “Volem fer una gestió més mancomunada dels recursos públics d’Alp”

Hem anat a veure a l’alcalde d’Alp, Carles Adserà, que ens rep al despatx de l’alcaldia acompanyat del regidor d’Obres i Serveis, Tomàs Pous. Fins fa poc més d’any tots dos es miraven la política des de la barrera però les darreres eleccions locals van decidir unir-se amb un grup de veïns i veïnes i presentar-se als comicis amb les sigles d’Endavant Cerdanya. Gràcies al suport de l’únic regidor d’ERC van aconseguir l’alcaldia i ara, amb plena crisi sanitària de la Covid-19, gestionen un dels municipis amb més complexitat administrativa de la Cerdanya. Com a curiositat, Carles Adserà és el primer alcalde d'Alp que és de La Molina.
2019-06-15-Constitució Ajuntament d'ALP-5217
Carles Adserà és el primer alcalde d'Alp que és de La Molina.
Carles Adserà: “Volem fer una gestió més mancomunada dels recursos públics d’Alp”

En primer lloc, com esteu gestionant la crisi de la Covid-19? Hem pres les mesures que ens han anat indicant progressivament des del govern, tenint cura especial de la nostra gent gran, pel seu factor de risc, atenent-los personalment i portant-los la compra a casa. També hem impulsat mesures econòmiques i socials, com ara no cobrar els rebuts de la llar, facilitar material i internet als nens de l’escola amb més dificultats per accedir-hi, distribuir mascaretes, desinfectar els  vials i el mobiliari urbà, etc. Tot això, acompanyat de diverses actuacions de promoció econòmica adreçades als establiments del municipi.

Fa poc més d’un any hi va haver eleccions locals. Com us vau decidir a fer el pas de la política? Ens sentíem poc escoltats per part dels nostres polítics i per això vam tirar endavant una iniciativa popular amb l’ànim de revertir tot allò que no funcionava prou bé. Hem posat fil a l’agulla i estem treballant per canviar les coses.

Es veuen diferent les coses des de dins? Molt. Descobreixes realment el funcionament de l’administració pública; creiem que seria bo que tothom s'impliqués i agafés, durant un temps, responsabilitats en el seu ajuntament.

Alp 2

Quins objectius us heu fixat? La nostra filosofia és que s’ha de donar la veu al poble, tant amb les seves inquietuds com amb els temes més importants, com els Jocs Olímpics o la planificació urbanística, s’han de consultar directament a la gent. Hem de repensar el model local a partir de noves directrius, els processos participatius poden seu una bona eina.

Quines són aquestes directrius? L’objectiu nostre és arranjar els edificis públics que estan obsolets per tal de revertir el seu ús en la gent, en la millora de la qualitat de vida dels veïns i veïnes. Volem fer una gestió més mancomunada dels recursos públics i del seu aprofitament. Volem facilitar la rehabilitació i aprofitament d’allò que tenim fet.

Tenim gent jove que es volia quedar i ha hagut de marxar per la dificultat de trobar habitatge. La pressió de les segones residències i ara també els pisos turístics fan que el cost de la vivenda sigui molt elevat i que el jovent tingui problemes per quedar-se a viure aquí. Això no pot ser

Menys construcció i més reforma? Abans de fer més edificis i habitatges nous hem d’aprofitar millor els que ja estan fets. Sí, menys construcció i més rehabilitació. Amb aquesta idea volem potenciar un aprofitament més popular del poliesportiu, volem fer habitatge social en els antics pisos dels mestres.

Com serà aquest habitatge social? Tenim gent jove que es volia quedar i ha hagut de marxar per la dificultat de trobar habitatge. La pressió de les segones residències i ara també els pisos turístics fan que el cost de la vivenda sigui molt elevat i que el jovent tingui problemes per quedar-se a viure aquí. Això no pot ser. També hi ha famílies i persones amb problemes (i ara encara més amb la crisi provocada per la Covid-19) i des de l’ajuntament hem de vetllar per tothom. Per això volem fer (per fases) un total de 6 pisos de lloguer social i dos destinats a emergències socials.

Abans de fer més edificis i habitatges nous hem d’aprofitar millor els que ja estan fets. Sí, menys construcció i més rehabilitació. Amb aquesta idea volem potenciar un aprofitament més popular del poliesportiu, volem fer habitatge social en els antics pisos dels mestres

La part social és un dels puntals de la vostra gestió... Sense deixar de banda cap altra qüestió, com ara l’economia o la cultura, la part social és cabdal. En aquest sentit, a banda de facilitar habitatge per a la gent del municipi, sobretot pels joves, també creiem que fa falta una planificació per a la gent gran, per tant treballarem dins aquests eixos.

Carles Adserà: “Volem fer una gestió més mancomunada dels recursos públics d’Alp”
Comentarios