VINYA

Cal Mandrat preveu doblar la producció de raïm en la verema d'enguany i comercialitzar el seu propi vi

La finca cerdana de vinya, situada a Montellà i Martinet, compta amb una nova plantació de la varietat chardonnay

Pla obert d'una part de la finca vitivinícola de Cal Mandrat on es veu als seus propietaris, Francesc Xavier Güell i Silvia Gaminde, passejant entre les plantacions de varietats centreeuropees. Imatge de l'1 d'octubre de 2021. (Horitzontal).
photo_camera Francesc Xavier Güell i Silvia Gaminde, passejant per les vinyes de Cal Mandrat / Albert Lijarcio

La finca vitivinícola de Cal Mandrat, ubicada a Montellà i Martinet (Cerdanya), afronta la campanya de la verema d'enguany amb la perspectiva de gairebé poder doblar la seva producció i fer que aquesta superi els 2.000 quilos. En aquest punt, situat a una altitud de 1.250 metres i al límit nord del Parc Natural del Cadí-Moixeró, hi ha una hectàrea de vinya de les varietats riesling i gewürztraminer, pròpies dels països del centre d'Europa. A partir d'aquestes s'ha tret al mercat el seu primer vi blanc, del qual només s'han embotellat 1.200 ampolles. A més, fa quatre mesos que s'ha plantat una nova hectàrea de chardonnay, amb l'objectiu de poder incrementar la producció i elaborar un nou vi inspirat en els Chablis del nord de França.

L'adaptació del terreny a la vinya ha estat una de les tasques que ha requerit més esforç, segons han comentat els seus propietaris, Francesc Xavier Güell i Silvia Gaminde, que fa tot just cinc anys que van iniciar el projecte. Ara reconeixen que estan molt pendents de la meteorologia i, de fet, al seu dia ja van apostar per varietats de cicle curt amb la idea d'evitar les baixes temperatures i la neu dels mesos d'hivern. "No té res a veure amb la manera de fer vi al Penedès", explica Güell, que també destaca la bona relació i l'intercanvi de coneixements que tenen amb altres productors d'alta muntanya de la zona.

Pla sencer dels propietaris de Cal Mandrat de Montellà i Martinet (Cerdanya), Francesc Xavier Güell i Silvia Gaminde, comprovant l'estat de la nova plantació de chardonnay. Imatge de l'1 d'octubre de 2021. (Horitzontal).
(Foto: Francesc Xavier Güell i Silvia Gaminde, comprovant l'estat de la nova plantació de chardonnay a cal Mandrat /Albert Lijarcio)

Per la seva banda, Gaminde assegura que "l'essència del paisatge" ha contribuït a produir un vi amb una acidesa equilibrada, pròpia de la varietat riesling, que, alhora, és sedós i aromàtic gràcies a l'aportació de la gewürztraminer. Aquesta primera producció que s'està comercialitzant s'ha vinificat a l'Empordà i la idea és que, d'aquí a tres o quatre anys, poder comptar amb un celler propi a la finca, o bé, participar en un projecte cooperatiu amb altres productors de la comarca.

Pel que fa a les plantacions, recentment s'ha incorporat una de chardonnay i la idea és incrementar la superfície en una nova hectàrea per arribar als 5.000 quilos anuals quan tot plegat estigui a ple rendiment. D'aquesta manera, segons Gaminde, podran complementar la producció de raïms petits i compactes que és pròpia de les varietats del centre d'Europa. Una altra de les dificultats que tenen és la d'aconseguir mà d'obra qualificada, pel fet que la Cerdanya no és encara una zona de viticultura. De fet, a la comarca hi ha plantades actualment una desena d'hectàrees, repartides als municipis de Riu de Cerdanya, Bolvir, Llívia i Montellà i Martinet.

A la finca de Cal Mandrat també hi ha cavalls ja que, de fet, la família s'havia dedicat anteriorment a la competició. El pare del Francesc Xavier la va adquirir fa uns cinquanta anys i la seva passió pel vi ha servit per reconvertir els seus usos. Tot plegat, ho han fet amb l'ajuda d'un enòleg i un enginyer agrònom i seguint les pràctiques de l'agricultura ecològica. Ara, encaren la nova campanya de la verema, que previsiblement es durà a terme durant la segona quinzena d'aquest mes d'octubre.