05.10.2022 |
Viure als Pirineus

MÚSICA POPULAR I TRADICIONAL

Bellver homenatja les dones acordionistes del Pirineu

L'Ajuntament inaugura una escultura, al Parc Central de Bellver, que vol reconèixer l'entitat 'Diàdona Dones Acordionistes i Percussionistes del Pirineu' i el seu creador, el músic i activista cultural Pep Lizandra. 
Homenatge Pep Lizandra Bellver
Inauguració escultura a Bellver de Cerdanya, amb l'alcalde, Xavier Porta, i els acordionistes Pep Lizandra i Georgina Fàbregas/facebook
Bellver homenatja les dones acordionistes del Pirineu

L'Ajuntament de Bellver ha inaugurat aquest cap de setmana una escultura que vol reconèixer l'entitat Diàdona Dones Acordionistes i Percussionistes del Pirineu i el seu creador, el músic i activista cultural Pep Lizandra. El monument mostra un acordió diatònic que sorgeix d'una gran pedra i inclou inscripcions que recullen l'esperit de la fermesa de la dona en l'àmbit del Pirineu. L'escultura, situada al Parc Central, s'ha fet en el marc de la trobada anual de Diàdona, el desè aniversari de l'entitat i la Fira Ramadera de Bellver.

El monument, que és obra del picapedrer Jordi Martí, visualitza un acordió diatònic que recull inscripcions relatives al paper de la dona a l'Alt Pirineu. L'acte de descoberta del monument ha comptat amb la participació de l'alcalde de Bellver de Cerdanya, Xavier Porta, les dones acordionistes i percussionistes i Pep Lizandra.

Diàdona fa 10 anys

(Imatge d'ara fa deu anys, a la Fira de Sant llorenç de Bellver de Cerdanya)

10 anys de Diàdona

Ara fa 10 anys va néixer l’associació de dones acordionistes i percussionistes del Pirineu, “Diàdona”, una associació que ha donat cabuda i visibilitat alhora a totes aquelles dones del Pirineu que tenien inquietuds musicals, culturals i socials i, sobretot, ganes de trobar-se, tocar, compartir  i passar l’estona juntes. L’instigador va ser l’activista cultural, músic i mestre ballador Pep Lizandra, que les va reunir per una actuació a la Fira de Sant Llorenç de Bellver de Cerdanya.

Diàdona Bellver

Pep Lizandra, una trajectòria al servei de la música popular i tradicional

Pep Lizandra ha cursat estudis musicals iniciats al conservatori de Barcelona i continuats a l'Institut d'Estudis musicals d'Andorra on també cursà 5 anys de trompeta. Ha format part en la creació de la Cobla del Comú d'Andorra la Vella i la cobla Cadí, composta per diferents músics de la zona des d'Oliana fins a Músser.

Pep Lizandra 2

Ha format part del grup de música tradicional "La Principal del Baridà" i actualment de "La Sonsoni" amb els qui ha participat en nombrosos festivals aplecs i festes diverses (festival PIR Tradicionarius de Barcelona, Homilies d'Organyà, Tradicionarius de Roquetes, Sons de Muntanya, Festival Pirineos d'Ainsa, FESCAT de Llivia, Els Dijous a la Fresca...)

Amb el grup La Principal del Baridà va fer una feina de recerca i difusió de cançons danses i música del Pirineu per diferents pobles de l'Alt Urgell Cerdanya i Pallars. Recopilador i difusor de danses tradicionals del Pirineu i d'arreu en nombrosos cursos a Catalunya i a l'estranger (França, Bulgària, Romania...). Ha impartit diferents cursos de danses del Pirineu (Dansàneu d'Esterri d'Àneu, FESCAT de Llívia, l'Esbart Català de dansaires, escola d'estiu d'Aran, grup de Rigodons de Sort...)

Convençut que la dansa tradicional té un sentit plenament vigent als nostres dies, dona cursos regulars de danses a la Seu d'Urgell,Arsèguel i a Esterri d'Àneu i manté una estreta col·laboració en la manifestació festiva de les danses que es mantenen vives en els pobles del nostre pirineu: els Llancers de Tuixent, l'Esquerrana de Castelciutat,el ball pla d'Alinyà... Així com en d'altres recuperades o de nova creació: Ball del Bon jorn i ball dels raiers (la Pobla de Segur) Ball de la Muntanyeta d'Olp, Ball del foc a Tuixent.

Bellver homenatja les dones acordionistes del Pirineu
Comentarios