TRADICIONS

Bellver de Cerdanya celebra, com cada any, el seu tradicional Aplec de Talló

Des de temps immemorial, tots els dilluns de Pasqua, els veïns i veïnes de Bellver de Cerdanya i la seva Batllia fan cap a la Font de Talló.
Aplec de Talló 4
photo_camera Bellver de Cerdanya celebra, com cada any, el seu tradicional Aplec del Talló / Ajuntament Bellver de Cerdanya

Bellver de Cerdanya ha celebrat, com cada any, el seu tradicional Aplec de Talló a la font del mateix nom. Des de temps immemorial, tots els dilluns de Pasqua, els veïns i veïnes de Bellver de Cerdanya i la seva Batllia fan cap a la Font de Talló.

Els actes van començar a les 11h amb la missa cantada a l'església de Santa Maria de Talló, a càrrec de la Coral de Bellver de Cerdanya. En sortir de missa,  la cantada de Caramelles va omplir a la plaça de Santa Maria i en acabar, la ballada de sardanes. A la tarda, a dos quarts de cinc, van començar els ballets a la font de Talló i, més tard, al poliesportiu, va tenir lloc el lluït ball amb l'Orquestra Rosaleda.

Aplec de Talló 2
Bellver de Cerdanya celebra, com cada any, el seu tradicional Aplec del Talló / Ajuntament Bellver de Cerdanya

L'Aplec de Talló

L'Aplec de Talló és una festa popular que se celebra cada Dilluns de Pasqua, a la font de Talló, un lloc on està ubicada una petita capella amb una imatge de la Verge. Segons la llegenda, la Verge Maria va ser trobada per una ovella que furgava el terra en un mateix punt. En recuperar la imatge, va brollar aigua i va néixer aquesta font, molt volguda per la gent de la Batllia. Es creu que la celebració d'aquesta festivitat era per venerar la Mare de Déu i el ressorgiment de la natura, amb el ball de festeig entre la joventut, encara que és una tradició de clar origen pagà que ens parla del culte a la mare terra i la fertilitat (aigua), idea que el cristianisme va recollir i va representar a la figura de la Verge.

Aplec de Talló 3
Bellver de Cerdanya celebra, com cada any, el seu tradicional Aplec del Talló / Ajuntament Bellver de Cerdanya

Els actes comencen al matí amb una missa cantada a l'església de Santa Maria de Talló, les caramelles i sardanes. A la tarda, la trobada s'inicia a la plaça de l'Arbre del nucli de Bellver de Cerdanya i després surten ballant corrandes en direcció a la Font de Talló. La llegenda diu que la gent ha de trepitjar els camps de Monterròs perquè sigui un any de bona collita. Un cop s'arriba a la Font de Talló, la Coral Font de Talló fa una cantada de caramelles. La part més significativa de la festa és el ball de seguici, que es realitza en grups de parelles des dels més petits fins als més grans.

Seguidament marxa ballant corrandes en direcció als camps de Monterròs, on es torna a ballar en cercles. Finalment, les parelles s'acomiaden del públic assistent fins al proper any.