Arrenca la 9a Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà amb una vintena de propostes

Enguany la cloenda, divendres, serà a càrrec del periodista esportiu Ramon Besa. L’acadèmic Xavier Gil protagonitza la inauguració i aquest dimarts arriba la Nit dels Estels.

Museu Cerdà
photo_camera Universitat Estiu Ramón Llul al Museu Cerdà de Puigcerdà.

La Cerdanya viu, per 19è any, tota una setmana d’activitat universitària gràcies a la Universitat d’Estiu Ramon Llull Puigcerdà, que ha iniciat les classes amb normalitat aquest dilluns. Els cursos continuaran fins aquest divendres. Tota la informació es pot trobar al web www.aucer.org. Enguany s’ofereix una vintena de propostes diferents, de tots els nivells i de diverses temàtiques, i per a alguns dels cursos la inscripció és oberta fins a última hora. La participació d’alumnes i públic es manté estable.

La Universitat d’Estiu ha triat enguany una lliçó inaugural emblemàtica (aquest dilluns al vespre al Museu Cerdà) ja que s’hi ha convidat un ceretà reconegut: el doctor Xavier Gil i Pujol, membre de la Reial Acadèmia d’Història des de l’any 2014. Gil, nascut a Puigcerdà el 1956, es va llicenciar amb Premi Extraordinari per la UB l’any 1978, va ampliar estudis a la Universitat de Princeton, on va ser ajudant de John Elliott, i posteriorment es va doctorar, novament a la UB, on ha estat director del Departament d’Història Moderna. És expert en la política de la Corona d’Aragó i de la monarquia dels Àustries.  

Pel que fa a l’acte de cloenda, enguany serà a càrrec del periodista esportiu Ramon Besa, que oferirà la conferència ‘Per què necessitem el periodisme avui?’. Serà divendres, dia 14, a 2/4 de 8 del vespre a la sala de convencions del Museu Cerdà. Besa, nascut a Perafita el 1958, és redactor en cap del diari El País a Catalunya i col·laboració de Catalunya Ràdio, Ràdio Barcelona i el canal Esport 3. Anteriorment també va treballar a El 9 Nou i va ser cap d’esports de l’Avui. A nivell acadèmic, és professor de Periodisme a la Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull.

L’oferta d’activitats obertes a tothom també inclou, aquest dimarts, la Nit dels Estels. Si la meteorologia ho permet, a partir de les 10 de la nit els participants podran gaudir d’una observació nocturna del cel amb la col·laboració de l’estació de La Molina i l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, des d’un emplaçament únic: el Niu de l’Àliga (2.547m), on els inscrits hi pujaran amb el telecabina Alp 2.500.

Vermut amb Llibert Fortuny

Pel que fa a les activitats paral·leles, una de les novetats és la recuperació del Vermut, un migdia per compartir conversa i aperitiu amb un personatge conegut en ple centre de Puigcerdà. Enguany el convidat serà el reconegut saxofonista Llibert Fortuny. La cita serà dijous a les 12 del migdia a la plaça de Santa Maria, a davant mateix del Campanar.

Uni Estiu classes

Els cursos

Una de les novetats destacades d’aquest estiu és el curs de fotografia amb mòbil, a càrrec de Fernando Prats, per ajudar a perfeccionar la tècnica en fotos fetes amb dispositius mòbils com ara telèfons o tauletes. També s’organitza un curs sobre vinya en alçada, tot coincidint amb el renaixement del cultiu de vi a la Cerdanya i en d’altres territoris del Pirineu. Aquesta activitat té places limitades.

La salut i el benestar també ocupen novament un apartat molt important del programa. Així, d’altres propostes són mindfulness –amb fins a tres opcions diferents-; un curs de coaching per a equips de salut, amb el suport del Col·legi Oficial d’Infermeria de Girona; ‘Viure sense pensar, viure en plenitud’, amb Antonio Jorge Larruy; ‘Riure per viure’, sobre el foment de les emocions positives; Filosofia i vida, inspirat en el viatge d’Ulisses; i ‘Mediació (gestió intel·ligent del conflicte)’ amb Alfonso Casas i Sara Rodríguez.

Pel que fa a propostes culturals, el campus de Puigcerdà comptarà novament amb Joan Vives, locutor de Catalunya Música, amb un curs de música clàssica que enguany estarà dedicat al naixement del Barroc, en el marc de l’Any Monteverdi pel 450 aniversari del seu naixement. I la sessió d’història serà sobre el rei Jaume I. D’altra banda, es programa novament un curs d’administració pública, amb l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.

Per segon any consecutiu, la Universitat d’Estiu també inclourà l’AUCer Júnior, adreçat a joves i adolescents, que enguany proposa un curs de pilotatge de drons, a càrrec de Lleida Drons.

L’oferta global es complementa amb dos tallers, de cuina amb flors i d’scrapbooking, i les jornades professionals. Un any més, Puigcerdà acollirà la Jornada Anual del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB). I com a novetat, la capital cerdana també serà escenari de la jornada del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Girona (COFG), a més a més d’una xerrada sobre odontologia.