LLIBRE DEL PIRINEU

Amadeu Gallart presenta a Puigcerdà 'La lluita per la República a la Seu, Alt Pirineu i Andorra'

L'acte ha estat organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya i ha comptat amb la participació d'Enric Quílez i Sol Gasch.
Amadeu Gallart presentació a Puigcerdà
photo_camera Amadeu Gallart i Enric Quílez a la presentació a Puigcerdà/ Albert Piñeira

Aquest dissabte ha tingut lloc al Museu Cerdà de Puigcerdà la presentació del llibre d'Amadeu GallartLa lluita per la República a la Seu, a l'Alt Pirineu i a Andorra. La figura d'Enric Canturri (1931-1939), editat pel segell pirinenc Edicions Salòria. L'acte, organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya, ha comptat amb la participació d'Enric Quílez, president del GRC, i de la professora d'història, Sol Gasch.

Amadeu Gallart presentació a Puigcerdà 2

La lluita per la República a la Seu, a l'Alt Pirineu i a Andorra. La figura d'Enric Canturri (1931-1939), explica com es va viure a la Seu i al Pirineu la proclamació i formació de la II República espanyola i, de manera més concreta, el paper que hi va tenir a escala local Enric Canturri, que fou alcalde de la Seu entre 1931 i 1933 i diputat al Parlament entre 1932 i 1934. El llibre, explica Gallart, "comença pel gran esclat republicà, segueix amb la proclamació com a alcalde d'un republicà d'esquerres, els fets d'Octubre de 1934, la guerra i el gran desballestament que va suposar". I aprofundeix en les conseqüències que això va tenir en qüestions com ara l'ensenyament, el paper de les dones o bé les pràctiques religioses.

També s'analitza els canvis en aquella època a Andorra, marcats pels successos de 1933, i el seu vincle amb el que passava llavors a la Seu i a Catalunya. Finalment, l'obra esmenta "els assassinats de ciutadans indefensos" que hi va haver entre juliol i octubre de 1936, a l'inici de la guerra, i es pregunta "què s'hagués pogut fer per salvar-los i com va passar tot això?".

Amadeu Gallart presentació a Puigcerdà 3

L'autor

Amadeu Gallart, és economista i llicenciat en història contemporània per la Universitat de Barcelona. Ha treballat com a gestor administratiu i com a col·laborador del negoci familiar de vins i licors. Va ser alcalde de la Seu de 1979 al 1983. Ara dedica bona part del seu temps a llegir i a escriure sobre la nostra història local.

Amadeu Gallart presentació a Puigcerdà 4

comentaris