06.07.2022 |
Viure als Pirineus

RECONEIXEMENTS

El cerdà Alfons Brosel, excursionista i escriptor, rebrà la Medalla de l’Esport de la Generalitat

El llivienc, serà una de les persones homenatjades aquest pròxim 10 de juny.
Alfons Brosel 2
Alfons Brosel Jordà rebrà la Medalla de l’Esport de la Generalitat/llivia.org
El cerdà Alfons Brosel, excursionista i escriptor, rebrà la Medalla de l’Esport de la Generalitat

L’acte de Lliurament de la Medalla de l’Esport -comarques gironines- del Consell Català de l’Esport (Generalitat de Catalunya) serà el 10 de juny, a les 20.30 hores, a la delegació territorial de Girona de la Generalitat. Concretament, i com és habitual, al pati de les Magnolies, que és l’espai que presideix aquests actes.

D’entre els homenatjats, el llivienc Alfons Brosel Jordà, de 69 anys, l’excursionista i escriptor que ha fet de la muntanya la seva passió.

Aquest guardó té per objectiu homenatjar a aquelles persones que d’una manera anònima i desinteressada treballen o han treballat per l’esport. Aquests premis de la representació territorial de l’Esport de Girona, creats l’any 1980, són els premis esportius més antics que s’atorguen a Catalunya.

L’Ajuntament de Llívia va proposar a Alfons Brosel per al premi, ara fa uns mesos. De la convocatòria, els organitzadors han considerat que el cerdà ha fet tots els mèrits per a ser distingit amb el guardó.

Alfons Brosel
Alfons Brosel

Brosel ha recorregut en infinitat d'ocasions tots els pics de la Cerdanya i, a tall d’exemple, només al Puigmal hi ha pujat més de 200 vegades. Però, de fet, ha trepitjat tot el Pirineu, del qual n’és un bon coneixedor, ja que els ha resseguit per totes les seves valls, arestes i cimalls durant més de 40 anys, ininterrompudament, segons explica el propi homenatjat. Així ha assolit la major part dels pics de més de 3.000 metres del Pirineu, els quals estan repartits en 11 zones muntanyenques diferenciades: Balaitous, Vignemale, Mont Perdut, la Múnia, Néouviele, Bachimala, Posets, Perdiguero, Maladeta, Besiberris i Pica d’Estats, el sostre de Catalunya. 

Igualment, s'ha mogut per les muntanyes dels Alps (on ha pujat diversos pics de 4.000 m), les Dolomites, l'Atles africà, el Sistema Ibèric, els Picos de Europa, el Sistema Penibètic i, en menor grau, els Andes xilens i argentins i el Nepal.

Llibres de muntanya

A conseqüència d’aquesta afició i del suport incondicional rebut de les principals editorials catalanes, com Alpina i Cossetània, entre d’altres, és autor de nombrosos llibres muntanyencs i, segurament, un dels autors més prolífics en l’àmbit de la literatura de muntanya nascuts a les comarques gironines. És per això que sovint se’l pot veure presentant i signant llibres de muntanya a biblioteques, arxius comarcals, parades de Sant Jordi, a la Fira del llibre d’Organyà o a indrets similars. A banda d’aquest gènere, també ha publicat  llibres d’assaig i relats curts.

El cerdà Alfons Brosel, excursionista i escriptor, rebrà la Medalla de l’Esport de la Generalitat
Comentarios