Veïns de La Cerdanya han posat el crit al cel per la tala de pi negre que s’està fent al bosc de La Feixa, dins del terme municipal de Ger. Segons denuncien aquests veïns, la tala s’està produint en un espai protegit declarat Zona Especial de Protecció per a les Aus (ZEPA) i, a més, “molt possiblement” sense el preceptiu informe d’impacte ambiental. Així, diferents veïns de la comarca han iniciat una campanya de denúncia pública a través de les xarxes socials, acció que incrementaran en els propers dies, segons han confirmat a Viure als Pirineus.
La iniciativa d’aquests cerdans compta amb el suport de la Fundació World Nature. “Es un dels últims boscos boreal dels Pirineus Orientals", ha manifestat Antoni Carulla, president del World Nature. La Fundació està en contra d’aquesta tala i en demana la paralització. Segons ha avançat l’entitat, s’està recollint “tota la informació disponible per dur el cas a la Fiscalia de Medi Ambient i denunciar l’Ajuntament de Ger i els responsables de la Direcció General de Boscos del departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya”.
Carulla alerta que la tala s’està fent en una zona protegida (ZEPA) “una figura de màxima protecció de la Unió Europea. És també, per normativa, zona declarada Xarxa Natura 2000, la xarxa d’espais protegits de la UE”, i afegeix: “incomprensiblement, aquesta actuació es du a terme sense cap dels informes preceptius de la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat per tal de tenir cura de les espècies de fauna i flora que viuen en aquesta zona”. “Puc dir que des de la Direcció general de Medi Ambient m’han reconegut que no tenen constància d’aquest tala”, ha indicat Carulla.
El president de World Nature afirma que a Catalunya, pel que fa la gestió de boscos, s’està fent “disbarats continus” i que “tècnics i empreses s’estan saltant diferents normatives” de forma impune. “En altres països hi ha més control i es demana responsabilitats penals pels infractors”, exposa.
La tala va començar fa uns cinc dies, aproximadament. “El que s’està fent és totalment contradictori i esquizofrènic. Fa uns anys, l’ajuntament i la Generalitat van col·locar rètols a la zona per protegir-la, com un espai únic. No s’hi pot accedir perquè hi ha gall fer i també mussol pirinenc. De fet, està prohibit de tal forma que poden multar-te, fins i tot, amb 100 euros. I ara, permeten aquesta tala? S’ho estan carregant tot!”, explica un dels veïns de la zona que vol evitar la tala. Alguns veïns es pregunten si l’actuació no podria ser considerada un delicte.
El president de la Fundació World Nature ha volgut posar èmfasi en el fet que “no es pot perdre més biodiversitat al nostre país. Les poblacions de gall fer als Pirineus Orientals es troben en perill crític. El que s’està fent a Ger és una barbaritat”.
L’Ajuntament de Ger defensa l’acció
Segons han afirmat els veïns denunciants, l’Ajuntament de Ger ha contestat que “la gestió forestal al municipi es fa seguint criteris tècnics”. L’ajuntament ha afegit que “de totes maneres, es demanaran informes específics al respecte i si convé s'aturaran els treballs. Des de l'Ajuntament de Ger en cap cas volem que la fauna amenaçada, en aquest cas el gall fer, tingui cap afectació i vetllarem perquè tot es faci correctament”.
L’alcalde de Ger, Alfons Casamajó, ha manifestat a aquest mitjà que “m’estranyaria molt que no existissin tots els informes necessaris perquè la Generalitat, ella mateixa, es deu demanar tots els informes dels diferents departaments. Jo no m’he revisat l’expedient de licitació, però m’estranyaria molt”. Casamajó afirma que "en aquesta denúncia veïnal s’hi estan barrejant dos aspectes: en el seu dia, és veritat que l’ajuntament va decidir que es deixaria unes determinades hectàrees de bosc per crear un hàbitat específic pel gall fer, però no és en aquest espai on s’estan talant els arbres. A la zona preservada no s’hi està intervenint”. Casamajó ha afegit que respecte al gall fer “jo no sé si aquests veïns tenen assessors diferents als nostres, o no, però amb els tècnics de la comarca a qui hem consultat, des que s’ha aixecat aquesta polèmica, precisament ens diuen que és ara l’època on es pot actuar en zones on hi hagi gall fer perquè els polls són prou grossos i és l’època que es recomana fer aquestes tasques forestals”.
Casamajó afirma que "en aquesta denúncia veïnal s’hi estan barrejant dos aspectes: en el seu dia, és veritat que l’ajuntament va decidir que es deixaria unes determinades hectàrees de bosc per crear un hàbitat específic pel gall fer, però no és en aquest espai on s’estan talant els arbres. A la zona preservada no s’hi està intervenint"
Al ser preguntat per si l’Ajuntament de Ger sap si hi ha l’informe d’impacte ambiental, l’alcalde ha detallat que el procés d’adjudicació de la tala s’inicia amb els informes tècnics que elaboren els responsables d’aquesta gestió. L’ajuntament, posteriorment ho aprova i ho passa a la Generalitat de Catalunya, administració que fa i redacta tot l’expedient de licitació i que, després, una vegada licitat, és l’ajuntament qui fa el contracte amb l’empresa que s’ha adjudicat aquests aprofitaments.
Bosc madur de pi negre
“No hi ha cap necessitat d’aquesta tala; ni tant sols per obtenir aquesta fusta. Contràriament, aquest bosc vell, madur i singular aporta altres beneficis al territori com el gaudi del paisatge, entre d’altres”, afirma Carulla. El bosc de La Feixa és un bosc madur, d’arbres centenaris, on no s’hi ha fet tales en molts anys.
La tala del bosc de La Feixa correspon a una subhasta pública de l’any 2019. L’ajuntament ha informat que l’empresa Fustes Solà, de Prats de Lluçanès, n’ha estat l’adjudicatària. Els veïns que han posat en alerta aquesta acció recorden, com diu també Carulla, que el valor de la fusta que s’està talant és d’entre 12 i 15 euros el metre cúbic. “Serà fusta per a fer palets o embalatges. És totalment injustificada aquesta tala en un paratge bellíssim i de gran valor ambiental. La rendibilitat de la tala és nul·la”, expliquen.
“No hi ha cap necessitat d’aquesta tala; ni tant sols per obtenir aquesta fusta. Contràriament, aquest bosc vell, madur i singular aporta altres beneficis al territori com el gaudi del paisatge, entre d’altres”, afirma Carulla. El bosc de La Feixa és un bosc madur, d’arbres centenaris, on no s’hi ha fet tales en molts anys
A la pregunta de per què s’està fent, doncs, aquesta tala, els veïns creuen que “es tracta d’un experiment, de la voluntat de portar a la comarca una maquinària enorme –processadores–, que s’utilitza en grans boscos dels Estats Units, Canadà, França o Finlàndia, on l’orografia del terreny, més planer, permet aquest tipus d’explotació. Aquí, a la Cerdanya hi ha molt pocs espais amb aquestes característiques”, afirmen.
Altres denúncies a la Cerdanya
Es dóna la circumstància que la Fundació World Nature també va denunciar, l’any passat, un altre ajuntament de la comarca: el d’Urús. L’origen va ser una nova pista, al Serrat de Comesjuntes, dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró, que afectava també una zona de cria del Gall fer. L’entitat ha denunciat aquesta acció aquesta pista davant la Fiscalia de Medi Ambient.